15.9 C
Ohrid
Saturday, August 20, 2022

Животот на Јованка Броз – драма достојна за филм

НАЈЧИТАНО

„Јованка Броз и тајните служби“ е само едно од низата дела кои се обидоа да го расветлат мистериозниот живот на Јованка Броз.

Покрај периодот по Втората светска војна, десетте епизоди од серијата се занимаваат со познанството на Јованка и Тито, како и со личниот живот на маршалот.

Што е откриено за центрите на моќ
Мрежа од политички, но и приватни – животни интриги го следеа животот на Јованка Броз и нејзиниот сопруг.

Условите во кои живеела Јованка Броз по смртта на Тито укажуваат на тоа дека тајните центри на моќ решиле целосно да ја маргинализираат и да ја задржат во „куќен притвор“, а причините за тоа се многубројни.

Имено, снимено е дека по смртта на Тито и било речиси невозможно Јованка да обезбеди пристап до нејзиниот накит, а во тоа увид имале и членови на тајната служба.

„Веднаш по смртта на Тито ме исфрлија како куфер од Ужичка 15, во ноќница, без ништо, без право да направат барем една заедничка фотографија, некое писмо, книга, облека и без моја волја напикаа. ме во куќа, рекоа привремено, во која живеам речиси три децении“, изјави таа во едно од ретките интервјуа што ги даде за „Политика“.

Јованка остана без лични документи, пензиско и здравствено осигурување.

Богатиот архивски материјал детално го опишува психолошкиот профил на Јованка и открива длабоки интимни детали од внатрешната борба на личноста која се соочува со толку тешки дилеми.

Целосна изолација
Аспектот од животот на Јованка кој најмногу го заслужува вниманието на јавноста е бурната емотивна мрежа проткаена околу сите настани кои претходеа на смртта на Јосип Броз Тито и последователната целосна изолација на Јованка.

„Тоа беше целосна изолација. Бев опкружен со 15-тина полицајци и се што дојде до вратата, будно следеа кој е и многу ретко дозволуваа некој да помине. Некои работи ми беа вратени по две-три години, но сите повредни работи што ги имав се уште беа одземени“, изјави тогаш Јованка Броз.

Сиромаштија, изобилство, домашен притвор
За разлика од луксузот во кој живеела, периодот на најголема моќ во кој ги запознала најважните луѓе на планетата – од претседателот на САД до холивудските ѕвезди, детството на Јованка, поминато сиромашно и на село, било комплетно. спротивно на она што ќе дојде подоцна.

Немање, па имање, па немање – така, во парафраза на една стара поговорка, може да се опише нејзиниот живот. По статусот најмоќна жена во СФРЈ, следеше брз пад, конфискација на имот, куќен притвор во вила која беше толку трошна на крајот од нејзиниот живот што едвај можеше да се живее.

Имотот на Јованка е незаконски одземен, таа е угнетувана од тајните служби и безброј пати трпението и било ставено на тест.

Трошна палата што протекува
Во неколку наврати е забележано дека тоа било единствена и главна тема на бројните состаноци на државниот врв – а ги имало над четириесетина.

Во моментот на нејзината смрт беше објавено дека вилата на Кнез Александар Караѓорѓевиќ на Дедиње била во многу лоша состојба, дека прокиснала и дека ѕидовите се дотраени. Се проценува дека целосното реновирање би чинело 2,5 милиони евра, а самата вила се проценува и во таква состојба на четири милиони евра.

Во целосно реновираната вила денеска живее премиерката Ана Брнабиќ, на која вилата и е целосно реновирана, а се зборува дека и да не биде премиер во иднина, сака да го задржи правото да живее во познатата „Јованка Вила“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО