16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

Женевските власти забранија крштевки на езерото, евангелистите се бесни

НАЈЧИТАНО

Швајцарскиот кантон Женева ги забрани крштевките организирани од евангелистичките цркви на водите и плажите на Женевското езеро. Евангелистичката црква вели дека тоа е „лов на вештерки“.

Кантонот ја донесе одлуката за забраната на 8 јули среде дискусиите за секуларизмот.

„Тоа е злоупотреба на моќта“, рече Жан-Франсоа Биси, претседател на Евангелистичката федерација во соседниот кантон Во.

Во делот на езерото што припаѓа на тој кантон дозволени се крштевки.

„Немавме забелешки во кантонот Во, кој е многу полиберален од Женева, кој според мене спроведува фундаменталистички секуларизам и прилично одбивен лов на вештерки“, рече тој.

Меѓу 26-те кантони во Швајцарија, Женева и Нојшател се единствените секуларни. Женева, сепак, е позната по тоа што отворено го пречека францускиот теолог Жан Калвин во 1536 година, кој го направи градот упориште на протестантската реформација, а споменикот на него е врежан во ѕидините на стариот град.

„Крштевањето е религиозна служба“, велат властите во Женева, а кантонот има политика верските настани да се одржуваат приватно, што ги исклучува бреговите и јавните плажи на Женевското езеро.

Има некои исклучоци од тоа правило што властите ги објаснија, но случајот со двете евангелски окрузи не спаѓа во нив.

Според Биси, „не е сосема јасно што ги мотивира кантоналните власти да забранат настани како овој што не се спротивни на јавниот ред и мир“, а кои претставуваат „мирен пример за пофална верска практика“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО