9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

ЕФСА: Тешката ситуација со африканската свинска чума во Србија

НАЈЧИТАНО

Со цел да се запре ширењето на африканската свинска чума (ASF), Европската управа за безбедност на храната (EFSA) објави дека ја продолжува кампањата за борба против болеста, трета година по ред во Европа.

„Оваа година ќе се спроведат нови пилот активности во Србија, Бугарија, Полска и Романија, каде што ситуацијата со АКС е особено тешка“, соопшти ЕФСА.

ЕФСА соопшти дека од почетокот на 2022 година, 90 случаи на оваа заразна болест се потврдени кај диви свињи и 48 случаи кај домашни свињи во шест области (Борски, Зајечарски, Браничевски, Нишавски, Пиротски и Јабланички).

До јуни годинава се евидентирани 138 случаи на АКС, а во текот на 2021 година се идентификувани 272.

Извршниот директор на Европската агенција за безбедност на храна, Бернхард Урл, истакна дека африканската свинска чума е многу заразна болест, која се шири во регионите на Европа кои претходно не беа погодени.

Тој додаде дека ширењето на болеста е глобална закана, што резултирало со големи загуби за свинската индустрија во Европа и пошироко.

„Заедно со нашите партнери и локални институции работиме да допреме до фармерите чии животни, а со тоа и егзистенцијата, се погодени од оваа болест, која е смртоносна за свињите. Целта на кампањата #StopASF е да ги информира одгледувачите, како и ветеринарите и ловците на што треба да обрнат внимание при откривање, спречување и пријавување“, рече Бернхард Урл.

Кампањата се спроведува во партнерство со локални институции и моментално се одвива во осумнаесет земји – Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Чешка, Естонија, Грција, Унгарија, Латвија, Литванија, Црна Гора, Северна Македонија, Полска, Романија. , Словачка и Словенија.

Земјоделците, ветеринарите и ловците се целна група на кампањата, бидејќи тие имаат важна улога во советувањето на лозарите за биосигурносните мерки на фармата.

Кампањата е наменета за групи луѓе и поединци кои доаѓаат во контакт со домашни и диви свињи, а особено на одгледувачи на свињи, ловци и ветеринари.

Се спроведува со помош на локални здруженија на одгледувачи на свињи, ветеринарни организации, ловечки здруженија и други релевантни институции, а има за цел да ја подигне свеста за тоа како да се спречи ширењето на африканската свинска чума.

Кампањата „Стоп за африканската свинска чума“ ги надополнува тековните напори на Европската комисија и другите меѓународни организации насочени кон искоренување на оваа болест во Европа.

Африканската свинска чума е вирусна болест која ги погодува домашните и дивите свињи. Овој вирус не е опасен по здравјето на луѓето, но е причина за значителни социо-економски нарушувања во многу земји. Во отсуство на вакцина, ширењето може да доведе до колење и убивање на голем број свињи одгледувани на фарми во погодените области.

Првата епидемија на АКС во Србија кај домашните свињи се појави на 29 јануари 2021 година во општина Алексинац, а во текот на таа година беа погодени девет области со домашни свињи (Пиротски, Борски, Нишавски, Поморавски, Расински, Зајечарски, Браничевски, Подунавски и Јужнобанатски ).

АКС се прошири на популацијата на диви свињи во седум области (Пиротски, Борски, Нишавски, Зајечарски, Браничевски, Јужнобанатски и Пчињски), што резултираше со вкупно 272 случаи во текот на 2021 година.

Првите случаи на зараза на домашни свињи во 2022 година беа официјално потврдени на почетокот на јануари во три населени места во општините Мајданпек и Кладово во округот Бор, а последните се забележани во март на територијата на градот Ниш.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО