18.1 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

ЕУ размислува за олеснување на регулативите за заштита на животната средина додека ја намалува зависноста од Русија

НАЈЧИТАНО

Под притисок на високите цени на енергијата и со намера да ја прекине зависноста од рускиот гас и нафта, Европската унија планира да ги олабави еколошките регулативи за проектите за обновливи извори на енергија, пишуваат светските медиуми, а пренесува Радио Слободна Европа (РСЕ). Европската комисија сака да ја забрза зелената транзиција и да ја намали зависноста од руските горива со воведување нови мерки кои ќе овозможат некои проекти за обновлива енергија да добијат дозволи во рок од една година, се вели во нацрт-документот до кој Ројтерс имал пристап.

Следната недела, комисијата планира да претстави пакет мерки за ставање крај на зависноста на ЕУ од Русија, зајакнување на обновливите извори на енергија, заштеда на енергија и зголемување на увозот на гас од други места.

Како дел од тоа, Европската комисија ќе предложи правила кои ќе бараат од членките на ЕУ да назначат копнени или морски области погодни за обновливи извори на енергија, каде што таквите проекти би имале мало влијание врз животната средина, покажува нацрт-предлогот.

„Процесот на лиценцирање нови проекти во области погодни за обновливи извори на енергија не треба да биде подолг од една година“, се вели во документот, иако се додава дека може да биде продолжен за три месеци во „вонредни околности“.

Засега рокот за издавање вакви дозволи во ЕУ е две години, иако може да се продолжи за уште една година. Сепак, истакнува Ројтерс, проектите за обновливи извори на енергија често се соочуваат со многу поголеми одложувања, поради бирократијата, противењето од локалните заедници или загриженоста за загрозените видови, кои стравуваат дека Унијата ќе и биде тешко да ја зголеми употребата на ветерот и сончевата енергија доволно брзо за да ги исполни своите цели. Климатските промени.

Нацрт-предлогот предвидува дека постоечките рокови продолжуваат да важат за проекти надвор од подобните области кои не треба да се совпаѓаат со заштитените места за миграција на птиците или миграционите рути, со приоритет на покривите, патните и железничките области и индустриските области.

Според нацртот, таквите области и понатаму би биле предмет на еколошка оцена, но поединечните проекти во нив повеќе нема да имаат потреба од тоа, освен ако не би имале значително влијание врз животната средина во друга земја-членка на ЕУ. Проектите со капацитет помал од 150 kW во подобните области ќе имаат шестмесечен процес на издавање дозволи, или девет, доколку има проблеми со безбедноста или влијанието на мрежата.

Да се ​​забрза усвојувањето на алтернативи на фосилните горива
Руската инвазија на Украина ја поттикна ЕУ да го забрза усвојувањето на алтернативи за фосилните горива, со кои планираше да достигне нула емисија на јаглерод до 2050 година, како дел од нејзиниот Зелен договор за борба против климатските промени, пишува Фајненшл тајмс.

Минатата година, ЕУ, исто така, претстави серија мерки дизајнирани за постигнување на среднорочна цел за намалување на емисиите за 55% до 2030 година, а сега се подготвува да ги релаксира еколошките регулативи додека се обидува да ги замени руските фосилни горива со обновлива енергија и увезен водород за производство на енергија.

Постигнат е договор во ЕУ за производство на 40% од електричната енергија од обновливи извори до 2030 година, но документот, кој треба да се појави следната недела, може да постави повисока цел, бидејќи бара зголемување на стапката на имплементација на проектите за зелена енергија за 30 проценти.

ЕУ разговара за забрана за увоз на нафта од Русија во рок од шест месеци, а истовремено ветува дека ќе престане да го користи рускиот гас до крајот на годината, посочува Фајненшл тајм, посочувајќи дека рускиот гас покрива повеќе од 40 отсто од потрошувачката на ЕУ.

Потпретседателот на Европската комисија задолжен за Зелениот договор, Франс Тимерманс, на 10 мај изјави дека увезениот водород е единствената можна замена за гасот што го користи европската тешка индустрија, а кој најмногу доаѓа од Русија.

Тој исто така рече дека Брисел ќе оди „значително подалеку“ од неговите сегашни амбиции за 40 гигавати зелен водороден капацитет до 2030 година.

Според посебен нацрт мерки до кои имал пристап Фајненшл тајмс, Комисијата предложила и строги критериуми за зелениот водород и како тој се создава со електролиза. Водородот би се квалификувал како обновлив само ако не ја зголеми употребата на електрична енергија од фосилни горива за време на неговото производство и ако врати во мрежата онолку обновлива електрична енергија колку што потрошила.

Повик за забрзување на зелената транзиција
Повикот за забрзување на зелената транзиција дојде и од повеќе од 100 компании кои сакаат ЕУ да го интензивира својот фокус на обновливите извори на енергија додека се обидува да ја прекине својата зависност од руските фосилни горива, истакнува Блумберг.

„Во срцето на сегашната енергетска безбедност и криза на цените е преголемото потпирање на испарливи, увезени фосилни гасови, нафта и јаглен“, велат извршните директори и другите деловни лидери во писмото до претседателот на Европската комисија Урс.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО