23.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

ЕУ: Да се ​​решат отворените прашања на Балканот, вклучително и дијалогот Белград-Приштина

НАЈЧИТАНО

Во нацрт-заклучоците, кои треба да ги усвои Европскиот совет на самитот 23-24. Предложената европска политичка заедница нема да ги замени постоечките политики на ЕУ, вклучително и проширувањето, туку ќе ги надополни, а земјите во процесот на европска интеграција од Западен Балкан се повикани да продолжат со реформите и да ги решат отворените прашања, вклучително и во дијалогот Белград-Приштина.

Според нацрт-документот, кој беше разгледан од Beta и EURACTIV.rs, Европскиот совет одржа „стратешка дискусија“ за односите меѓу ЕУ и нејзините партнери во Европа и го разгледа предлогот за започнување на европска политичка заедница.

Заедницата ќе им понуди на европските земји надвор од ЕУ платформа за координативна политика и ќе се однесува на Западен Балкан, придружните земји од Источното партнерство и други европски земји со кои ЕУ има блиски односи.

Целта би била да се забрза политичкиот дијалог и соработката за прашања од заеднички интерес, со цел да се зајакне безбедноста, стабилноста и просперитетот на европскиот континент.

„Таквата рамка нема да ги замени, туку ќе биде комплементарна на постојните политики и инструменти на ЕУ, особено проширувањето, и целосно ќе ја почитува автономијата на ЕУ за одлучување“, се вели во нацрт-заклучоците.

Европската политичка заедница беше предложена и застапувана од францускиот претседател Емануел Макрон, кој рече дека таа го надополнува процесот на пристапување во ЕУ и не е нејзина алтернатива.

Во заклучоците за Западен Балкан се наведува дека ЕУ ја изразува својата целосна посветеност на недвосмислената перспектива за членство на регионот во ЕУ и повикува на забрзување на процесот на европска интеграција.

„Европскиот совет ги повикува Комисијата, високиот претставник и Советот дополнително да промовираат прогресивна интеграција меѓу ЕУ и регионот за време на самиот процес на проширување на реверзибилен начин и заснован на заслуги“, се вели во документот.

Во исто време, Европскиот совет ја нагласува важноста на реформите, особено во владеењето на правото и особено оние кои се однесуваат на независноста и функционирањето на судството и борбата против корупцијата.

Се повикуваат и партнерите од регионот да ги гарантираат правата и еднаквоста на малцинствата.

Во нацрт-заклучоците се наведува и дека Европскиот совет ја потврдува итноста за постигнување опиплив напредок во решавањето на отворените билатерални и регионални спорови, вклучително и во дијалогот Белград-Приштина за поддршка на нормализацијата на односите меѓу Србија и Косово.

Поддршка за БиХ, ништо за преговорите меѓу Софија и Скопје
Европскиот совет, исто така, го поздравува политичкиот договор постигнат од водачите на БиХ, постигнат претходно овој месец во Брисел, потребен за стабилноста и функционирањето на земјата.

Политичките водачи на БиХ се повикани брзо да ги спроведат своите обврски од договорот, што ќе и овозможи на земјата да постигне напредок на европскиот пат и кон статусот кандидат за ЕУ.

Засега, нацртот не кажува ништо за преговорите меѓу Бугарија и Северна Македонија.

Патот на Северна Македонија кон ЕУ е блокиран поради билатералниот спор со Бугарија, што ја погодува и Албанија, чијшто пристапен процес е поврзан со напредокот на Скопје.

Што се однесува до Украина, во документот се наведува дека биле разгледани различни димензии на руската агресија врз таа земја и се наведува дека Европскиот совет „цврсто стои“ со Украина и дека ЕУ ќе продолжи силно да ја поддржува нејзината економска, воена, социјална и финансиска отпорност. вклучително и хуманитарна помош.

Засега во документот не се наведени заклучоците за апликацијата за членство во ЕУ на Украина, Молдавија и Грузија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО