5.2 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Есенски плодови полни со пестициди: Објавено од каде потекнуваат вакви круши, јаболка…

НАЈЧИТАНО

Есенските плодови се многу загадени со најопасната категорија на пестициди, покажуваат најновите податоци добиени од европските влади од организацијата ПАН Европа (Мрежа за акција за пестициди), известува нивното членско хрватско здружение Земљане стазе.

Висок процент на овошје – европски круши (49%), трпезно грозје (44%), јаболка (34%), сливи (29%) и малини (25%) – се продавале со остатоци од пестициди поврзани со зголемен ризик од рак. , вродени деформитети, срцеви заболувања и други сериозни состојби, според најновите податоци [1]. Повеќето се закана дури и при многу мали дози, известува Earth Paths.

Овошјето од некои земји е позагадено од другите. Речиси три четвртини (71%) од холандските јаболка биле контаминирани, во споредба со половина од оние од Грција (54%) и Португалија (50%). Процентот на контаминирани белгиски, холандски и португалски круши беше поголем (71%, 70% и 68%, соодветно), како и речиси половина од унгарските и грчките сливи. Норвешките малини беа убедливо најзагадени (61%), додека кај грозјето, грчкото и италијанското грозје беа најзагадени (56% и 47%, соодветно).

Проблемот се влошува. Мрежата за акција за пестициди (PAN) Европа анализирала 44.137 примероци свежо овошје тестирани од владите од 2011 до 2020 година. Откри дека контаминацијата на јаболката, крушите и сливите е речиси двојно зголемена од 2011 година, зголемувајќи се за 110%, 107% и 81%, соодветно. Во 2020 година, една третина (33%) од целото овошје земено во мостри беше контаминирано, што е зголемување во споредба со 2011 година, во која беа контаминирани 20% од примероците.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО