9.9 C
Ohrid
Tuesday, October 4, 2022

Есенската рамноденица започнува на 23 септември – што носи?

НАЈЧИТАНО

Посебен настан на небото ќе се случи на 23 септември, кога ќе настапи есенската рамноденица или есенската рамноденица.

Рамноденица е астрономски феномен кога екваторијалната рамнина го преминува центарот на сонцето, што значи дека денот и ноќта се приближно иста должина низ целиот свет. Ова се случува на 23 септември годинава во есенската сезона. На северната хемисфера тогаш имаме есенска рамноденица и почеток на есен, но напротив на јужната хемисфера имаат пролетна рамноденица. Ова значи дека во тоа време сонцето ќе биде над хоризонтот приближно исто време како и под хоризонтот.

Крај на летото и почетокот на есента
По летото, сè полека се претвора во портокалово-кафеава есен, со мирис на зрело овошје, портокалови тикви и печени костени. Есента носи нови бои и нова ера.

Илјадници години нашите предци ги обожавале рамнодениците и вршеле ритуали на овој ден. Тие ја почитуваа повисоката животна сила што ја создаде оваа планета и се поврза со природата.

Светлината и темнината се во рамнотежа на денот на рамноденицата. Можете исто така да ја искористите оваа можност за да ја вратите рамнотежата во себе. Иако можеби сме тажни што светлината полека се претвора во ноќ, темнината е одлична можност да се одмориме и да истражуваме во себе. Можеме да користиме повеќе од темата продуктивно и да ја насочиме нашата енергија на проекти што треба да ги завршиме пред крајот на годината. Во исто време, ние сме благодарни за светлината што сè уште ни се дава и добро ја користиме.

Без темнина нема светлина
Есента не потсетува дека мора да навлеземе во нашите „мрачни“ области. Дрвјата ги фрлаат лисјата и ние мора да го сториме истото. Фрлете се што не ни е корисно за да влезат во живот нови можности.

И есента убаво не потсетува дека секој труд вроди со плод. Откако ќе посееме добро цела година, плодовите можеме да ги жнееме и наесен. Секоја желба и намера е како семе. Се сеќавате кои желби и цели ги посеавте на почетокот на годината? Дали се остварија уште? Можеби сега е време да се направи тоа? Како можете да придонесете за ова?

Температурите се пријатни и за активности на отворено. Одете на прошетка и восхитувајте се на променливата природа. Што ви кажува и што ве учи? Почестете се со промена, како што дозволува природата.

Покрај вашиот ентериер, исчистете ја и вашата околина. Исто како пролетното чистење, по завршувањето на летото, добро е да го исчистите вашиот простор и да го подготвите за новата сезона. Додадете неколку есенски допири или украси (желади, костени, тикви, желади, шишарки…). Јадете сезонска храна: јаболка, грозје, сливи, круши, костени…

На овој посебен ден, можете да се почестите со собир покрај оган или да го поминете некаде во природа. Поврзете се со природата и есенското време, размислете кои „лисја мора да паднат од вас“ и пронајдете ја потребната рамнотежа во себе.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО