16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

ЕМА за вклучување на воспалителни срцеви заболувања меѓу несаканите ефекти на вакцината Новавакс

НАЈЧИТАНО

ЕМА препорачува вакцината против ковид-19 на американската компанија Новавакс да биде напишана со предупредување за несакани ефекти врз срцето.

Европската агенција за лекови (ЕМА) препорачува да се додаде предупредување за две воспалителни состојби на срцето на вакцината против ковид-19 од американската компанија Новавакс поради некои пријавени случаи – вакцината од споменатиот производител може да предизвика миокардитис и перикардитис (воспалително срце болести).

Затоа ЕМА бара американскиот производител да додаде предупредување на листите со информации дека постои ризик од воспаление на срцето откако ќе биде вакциниран со вакцината нуваксовид. Минатиот месец агенцијата побара од американскиот производител на можните нуспојави да се додадат и тешките алергиски реакции, кои можат да се појават по вакцинацијата.

Според Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC), приближно 250.000 дози од вакцината нуваксовид се консумирани во Европа од нејзиното лансирање во декември. Словенија во март прими 36 илјади дози од оваа вакцина.

За каква вакцина се работи?
Споменатата вакцина е една од протеинските вакцини, во која се користат одредени делови од вирусот, кои имунолошкиот систем мора да ги препознае, за полесно да развие имунолошки одговор.

На страницата cepimo.se пишува дека вакцината нуваксовид содржи верзија на протеинот шилец кој е создаден во лабораторија. Исто така, содржи адјуванс, кој помага во зајакнувањето на имунолошкиот одговор на вакцината. Кога едно лице прима вакцина, имунолошкиот систем го препознава протеинот во вакцината како „туѓ“ и почнува да формира природна одбрана против него – антитела и Т-клетки. Доколку вакцинираното лице подоцна дојде во контакт со САРС-КОВ-2 вирусот, имунолошкиот систем ќе го препознае протеинот на вирусот и ќе биде подготвен, да не заштити од потешкиот тек на Ковид-19, пишува на страницата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО