2.8 C
Ohrid
Friday, February 3, 2023

Екстензивно за недостигот на млеко: Клучниот проблем е недостатокот на молзни крави

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Агроекономистот Милан Простран рече дека сегашниот недостиг на млеко е пред се последица на недостигот на молзни крави и бремени јуници, чиј број во изминатата деценија значително се намали.
„Клучниот проблем е недостигот на молзни крави, од кои според податоците на Стопанската комора во Србија има само 180.000. Мислам дека ги има малку повеќе, но во секој случај тоа не е доволно“, изјави Простран.

Тој потсети дека пописот на земјоделството од 2012 година покажал дека вкупниот број на говеда во Србија од 1,8 милиони паднал на само 900.000 и оцени дека овој тренд продолжил до денес.

Простран рече дека намалувањето на добитокот е предизвикано од долгогодишното запоставување и занемарување на сточарството.

„Пред се, недостигаше значителна поддршка за сточарството од земјоделскиот буџет, која мораше да биде поголема. Голем проблем е неразвиениот однос меѓу млечната индустрија и фармерите, бидејќи млекарите не се подготвени да го платат млекото по реалната цена што ја бараа фармерите“, објасни Простран.

Тој рече дека експертите со години предупредуваат на овие проблеми, но дека ниту државата ниту преработувачите не реагираат на овие предупредувања.

„Со неразумно ниски откупни цени, без помош од државата, луѓето се откажаа од производството на млеко и исчезнаа многу мали и средни фарми. Иако имаше некои лажни проценки дека продуктивноста на молзни крави на приватизираните големи фарми ќе ја надомести таа загуба, тоа не се случи“, посочи Простран.

Простран рече дека земјоделците во Европската унија имаат неспоредливо подобар третман и поддршка од државата од нашата, што им дава можност да преживеат и во вакви тешки околности.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

МВР гарантира безбедно чествување на 4 февруари

Министерството за внатрешни работи најостро ги демантира, како што наведува, лагите изнесени на еден портал дека за безбедноста во сабота ќе се грижат и...

Даниел Поповиќ откри која е Џули од познатата песна

Музичарот Даниел Поповиќ ја претставуваше Југославија на Евровизија во 1983 година во Минхен со песната „Џули“. Освои високо четврто место и песната стана хит....

Откако еден обожавател од публиката во текот на последниот концерт на Адел покажал фотографија од својата покојна сопруга, пејачката се расплакала и му ја...

Откако еден обожавател од публиката во текот на последниот концерт на Адел покажал фотографија од својата покојна сопруга, пејачката се расплакала и му ја...
spot_img
spot_img
spot_img