14.3 C
Ohrid
Friday, October 7, 2022

Експертите тврдат дека овие знаци откриваат токсичен татко

НАЈЧИТАНО

Повеќето родители се трудат и даваат се од себе за да им овозможат на своите деца безбеден дом полн со љубов и разбирање, но, за жал, постојат исклучоци. Препознавањето на знаците дека сте живееле со токсичен татко може да ви помогне да се излечите од траумата од минатото, како и да се воздржите од повторување на овие грешки со вашите сопствени деца.

„Во контекст на родителството, зборот „токсичен“ значи дека родителите го попречуваат развојот на своето дете и му штетат“, изјави за Ромпер д-р Кели Кембел, професор по психологија на Државниот универзитет во Калифорнија, Сан Бернардино. Честопати, овие родители доживеале запоставување или припаѓале на дисфункционално семејство додека растеле, а потоа продолжуваат да ги повторуваат овие однесувања кога ги воспитуваат своите деца, пренесува Индекс.

„Токсичните врски се обележани со непочитување и девалвација“, рече д-р Сц. Елизабет Доренс Хол. Тешко е да се чувствувате добро во врска со таа личност.

Експертите веруваат дека не сме осудени да го повторуваме однесувањето на нашите токсични родители

Познавањето на знаците на токсично однесување и свесноста за сопствените постапки може многу да помогне во нивното коригирање. Плус, не мора да му давате место на токсична личност во подоцнежниот живот.

„Воспоставувањето и одржувањето на растојанието може да биде најздравиот избор во токсична врска која веројатно нема да се промени. Растојанието може да биде физичка или ментална “, вели Хол. Таа се осврна на токсичните однесувања на мајките и татковците поединечно, а ова се некои знаци на токсичен татко.

Татко ти не те почитува
Дали чувствувате дека никогаш нема да можете да ги исполните барањата на вашиот татко? „Кога некој постојано и намерно прави да се чувствувате помалку вредни, не ве почитува вас и вашиот живот, тоа е токсична врска“, вели Хол. Постои разлика помеѓу изразување на вистинска грижа за вашата благосостојба и одбивање на каков било избор што ќе го направите.

Користете ја тишината за да ве повредите
Постојат многу здрави начини за решавање на конфликтот, а тивкото лекување не е еден од нив. „Додека многу молчи луѓе ја користат тишината за да се заштитат емоционално, има и такви кои ја користат тишината за да манипулираат и да ги казнуваат другите“, вели терапевтот Алексис Аулета. „Важно е да се знае разликата“, рече таа. Оние кои свесно го користат молчењето како казна, го прават тоа за да ве повредат. „Молчењето се користи за ментална контрола, казнување и манипулација со другите“, рече Аулета.

Татко ти користи закани
Заканите не се само знак за токсичен татко, туку се и неефикасни. Всушност, постојаните закани можат да ги наведат постарите деца да прибегнуваат кон несоодветно однесување, објаснува Аулета.

„Вербалната злоупотреба, заканите и одмаздата се некои од начините на кои токсичниот родител се обидува да го контролира и манипулира детето. Ова е особено точно кога детето старее и се стреми да стекне поголема независност. Кога динамиката на моќта е компромитирана, токсичниот родител ќе користи тактики како што се закани и последици за да ја одржи контролата. Со текот на времето, детето може да почне да останува дома и да се чувствува немоќно, што го прави поверојатно да се вклучи во поризично однесување во следната прилика“, вели таа.

Татко ти има проблем со злоупотреба на супстанции
Се чини дека татко ти се претвора во друга личност откако ќе се напие? Се покажа дека злоупотребата на алкохол е еден од потенцијалните знаци на токсичен родител. Проблемите со злоупотреба на супстанции може да влијаат на способноста на лицето да биде родител. „Некои деца на токсични родители развиваат неприлагодливи вештини за справување за да го преживеат своето детство“, вели Аулета.

„Како што стареат децата, тие може да се вклучат во високоризични однесувања во обид да избегаат од извор на стрес или едноставно да се побунат против родителот кој ги контролира. За некои, тоа може да биде поттик за зависност “, објаснува тој.

Татко ти не сака да пораснеш
Треба да се слави напредокот на детето и неговото преземање самостојни чекори во животот. Во некои случаи, „родителот се обидува да го задржи детето зависно од себе дури и кога е возрасен или кога станува возрасен“, вели Кембел.

„Токсичниот родител ќе се обиде да го блокира природниот напредок кон независноста“, забележува Аулета. „Тој ќе ги охрабри, па дури и ќе бара нивното дете да остане зависно од нив за да ја одржи контролата и доминацијата.

Татко ти има насилни испади
Токсичната личност може редовно да доживее насилни испади и потоа да ве обвини за реакцијата, вели Аулета. „Често е начин токсичните луѓе да ја задржат контролата врз врските, како и да ја заштитат сликата што ја имаат за себе како добра личност“, објаснува таа. „Вискав поради тебе“, „Да го направивте тоа што го кажав, ова немаше да се случи“, а слични изјави се примери за оправдување за агресијата што токсичната личност ќе ја понуди. Ваквото лошо расположение е тотално деструктивно.

Татко ти дава условна љубов
Идеално, родителската љубов е безусловна. Но, во токсично сценарио, „родителот покажува одобрување или љубов само кога детето се прилагодува на она што го сака“, вели Кембел. Нема простор да бидете свои.

Таквата љубов може да се заработи и брзо да се одземе. „Условната љубов значи и манипулирајте и контролирајте ги другите искористувајќи го нивниот копнеж за вашето прифаќање, пофалба и одобрување“, вели Аулета. „Кога родителот користи условна љубов, тој ги учи своите деца дека љубовта не е секогаш достапна за нив.

Твојот татко предизвикува страв
Ако таткото користел страв како тактика на манипулација, тогаш тоа е речиси сигурно знак за токсично родителство. „Домашното опкружување на „лупење јајца“ за децата е полно со страв и напнатост. Во обид да избегне вербално, психичко или понекогаш физичко малтретирање, детето ќе почне да учи што особено го нервира неговиот родител, а што не. Ова често може да доведе до состојба на хипербудност кај децата, која се пренесува во зрелоста и може негативно да влијае на односите во иднина“, вели Аулета. Запомнете, стравот не е еднаков на љубов или почит.

Татко ти е нарцисоиден
Дури и по полнолетството, можеби се чувствувате како потребите на вашиот татко да се поголеми од животот или многу поважни од вашите.

Аулета вели дека некои нарцисоидни особини што може да ги покаже токсичниот татко вклучуваат доминација во разговорот, прекумерна или занемарена комуникација (како премногу или премалку повици или пораки), обвинување на другите за неговото однесување, принудување да ги преиспитате вашите одлуки или критикување на вашите избори и бомбашки изливи на љубов откако претходно ве малтретирале вербално, ментално или емоционално.

Твојот татко е повлечен
Зборувајќи за неконтролираните нарцисоидни особини, нарцисоидните татковци кои се повлечени и дистанцирани од своите деца веројатно не им ја пружиле топлината и грижата потребна на децата. Ова е потенцијално штетно. „Ако ова се случува постојано, детето учи дека не може да се потпре на тој родител за топлина, поврзаност, заштита и љубов“, вели Аулета. „Приврзаноста помеѓу родителот и детето станува несигурна и нестабилна поради недостатокот на доследна грижа и љубов. Ова често е резултат на тоа што и самиот родител доживеал вакво однесување на неговите родители, а тие потоа го продолжуваат генерацискиот циклус.

Премногу контрола
Дали татко ти го следеше секој твој потег? Според една студија од 2013 година објавена во Журналот за студии за деца и семејства, родителите кои ги контролираат своите деца може да предизвикаат повисоки нивоа на депресија и незадоволство. Ако ова ви звучи премногу познато, можеби ќе сакате да побарате помош или поддршка.

Препознавањето на знаците на токсичен родител може да ви помогне да одредите дали сте доживеале таков однос, но и да го прекинете тој циклус со вашите деца. Најдобар начин да ја процените и подобрите личната семејна динамика е да најдете добар терапевт кој може да ви помогне да се справите со ситуацијата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО