20.9 C
Ohrid
Tuesday, May 17, 2022

Експертите предупредуваат на симптом на дијабетес кој често се занемарува

НАЈЧИТАНО

Според една неодамнешна студија, луѓето со дијабетес имаат ризик од проблеми со забите, а тој е дури за 20 отсто поголем кај оние кои не водат доволно грижа за својата состојба.Дијабетичарите имаат поголема веројатност да развијат забен кариес бидејќи гликозата, која циркулира во крвта, ги поддржува бактериите во устата кои ослободуваат деминерализирачки киселини. Ова може да биде причина за зголемен ризик од расипување и губење на забите.

Резултати од мета-анализа на 22 набљудувачки студии спроведени ширум светот
Истражувачите истакнаа дека дијабетесот го зголемува ризикот од орални заболувања со воспалителен одговор и намалено производство на плунка поради консумирање на препишаните лекови.

Вишиот автор на студијата, Абдолхалим Раџаби, изјави за Medscape News дека има „разни познати компликации кои се разгледуваат во третманот на дијабетес, вклучувајќи невропатија, нефропатија, кардиоваскуларни болести, хипертензија и бубрежна болест“.

Сепак, според Раџаби, „хронична компликација на оваа болест, која може да биде помалку забележлива и помалку опиплива, е расипување и губење на забите, што исто така може да ги влоши другите состојби“.

Наодите ја истакнуваат потребата да се внимава на здравјето на дијабетичните заби
Компликациите обично вклучуваат сува уста, кариес и пародонтална болест, што може да доведе до губење на забите во тешки случаи.

Се проценува дека околу една третина од пациентите со дијабетес страдаат од орални проблеми како резултат на лошата орална хигиена.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО