14.9 C
Ohrid
Thursday, September 29, 2022

ЕКСКЛУЗИВНО- Охридскај дознава што утре ќе обзнани Беким Сали во врска случајот „Жан Митрев“ eве како ќе лаже Беким Сали

НАЈЧИТАНО

Охридскај ексклузивно објавува што утре ќе ви соопшти министерот за здравство Беким Сали во врска вондредниот испекциски надзор на работењето на клиниката Жан Митрев.

Беким Сали дал задолжение до ДСЗИ (Државен санитарен и здравствен испекторат) да изврши вондреден испекциски надзор на клиниката Жан Митрев,а врска изнесените наводи на ИРЛ .

Беким Сали сака да ја сокрие сопствента вина и безбројните пропусти во неговото раководење на министервото за здравство директорот на Центар за јавно здравје Скопје Бесим Зеќири, како и на директорот на МАЛМЕД Лирим Шабани,институтот за Јавно здравје Скопје и директорот Шабан Мемети, а од друга страна сака целата вина да ја префрли врз Ирина Бухова од ДСЗИ,користејќи ја состојбата со клиниката Жан Митревима намера и во оваа иснтитуција да постави етнички албанец,тоа е борбата на Беким Сали,комплетна национализација на здравствениот сектор!!!

ШТО САКА ДА СОКРИЕ БЕКИМ САЛИ,А ДСЗИ ГО ИЗВЕСТИЛО  МИНИСТЕРСТВОТО ВО СЕПТЕМВРИ МЕСЕЦ 2021 ГОДИНА!

Државниот санитарен и и здравствен испекторат на ден 02-09-2021 година испратило офоцојален допис со барање минситертвото да изврши вондреден надзор на работењето на клиниката Жан Митрев.од 02-09-2021 година па се до ден денешен ми9нистерството за здравсто не извршил никаква контрола врз работењето на клиниката Жан Митрев ниту дало повратна информација до ДСЗИ.За ваквото дејствие министерот Беким Сали ќе мора да даде одговор не само пред македонската јавност, туку и пред владата предводена од премиерот Ковачевски.

-Интерхоспиталните инфекции се пријавуваат во Центар за јавно здравје Скопје со кој раководи Бесим Зекири .Во центар за јавно здравје Скопје постои рочлена комисија предводена од Епидемиолог Златко Арсовски. До сега според сознанијата на Охридскај во Жан Митрев не се регистрирани интрахоспитални инфекции, иако и ЦЗЈ Скопје и Институт за јавно здравје предводено од директорот Шабан Мемети должни се да прават 6 месечни контроли на сите здравствени институции.

Во наведениот случај на ИРЛ ,ниту ЦЈЗ СКопје ниту  Институ за јавно здравје Скопје не можат да дадат цврсти докази ,дали интрахоспиталните инфекции за кој се говори во сторијата на ИРЛ се добиени во болнички услови во клиниката Жан Митрев или истите се инокулат.Исто така од страна на ЦЈЗ Скопје и Институт за јавно здравје Скопје до сега не се земани Брисеви од рано пријавени случаеви, со што дополнително се усложнува севкупната сторија со и во работењето на клиниката Жан Митрев.

БЕКИМ САЛИ ВО ПОХОД НА ЗАШТИТА НА ДИРЕКТОРОТ НА МАЛМЕД ЛИРИМ ШАБАНИ-„Т4ЗИ МАШИНА ,НЕ Е МАШИНА“..

Во клиниката Жан Митрев има 7 машини за Хемофилтрација.За увоз на истите машини согласност дала Агенцијата за лекови и медицински средства на Република С. Македонија (МАЛМЕД) ,како и дозвола за увоз на филтри и препарати за хемофилтрација,која има поголема примена во медицината. Од факвиот факт не може да побегне директорот на МАЛМЕД Лирим Шабани,а ниту ваквиот факт не може да го сокрие никако Беким Сали.

Интрахоспиталните инфекции поготова МРСА е чест пример во болниците во Македонија, до дсамо пред една година имавме случај на интрахоспитална инфекција во Клиничка Болница Трифун Паноски во Битола, во охридската болница, но и по клиниките во Скопје.

Единствено е точно дека своите „научни трудови“ за примена на Хемолфитрација во примена за лекување од Ковид  ЖанМитрев не ги пријавил во МАЛМЕД,а бил должен за такви студии да побара одобрение и дозвола од МАЛМЕД.

беким Слаи ќе проба да ги амнестира своите директори,но нема ниту малку штоф да го обвини работењето на ДСЗИ, едоставно министерството со кое тој постапува, не постапило по барање и пријава од ДСЗИ.

С.Денесовски

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО