22.9 C
Ohrid
Tuesday, August 9, 2022

Една работа секој петти Германец повеќе не може да си дозволи, еве за што се работи

НАЈЧИТАНО

Секој петти во Германија (22,4 отсто) има премалку пари за да си дозволи еднонеделен одмор еднаш годишно. Ова произлегува од податоците кои претседателот на левичарската фракција во германскиот Бундестаг Дитмар Барч ги побара од Европската агенција за статистика Евростат.

Особено за луѓето со деца, статистичкиот ризик да не можат да си дозволат еднонеделен одмор значително се зголемува. Четири од десет самохрани родители (42,2 отсто) немаат доволно пари за ова. За паровите, ризикот од сиромаштија се зголемува со бројот на деца. 18,1 отсто од паровите со едно дете не можат да си дозволат седумдневен одмор. Со три или повеќе деца, стапката се зголемува на 29,4 отсто, пренесува списанието Феникс.

Паровите без деца со еден партнер над 65 години имаат најмал ризик од сиромаштија. Во оваа група 15,9 отсто од луѓето немаат пари за одмор.

„Летниот одмор е време на патување. За милиони деца и семејства тоа е, за жал, само далечен сон. Фактот дека на многу самохрани родители и семејства им недостасуваат пари дури и за најкратко патување, покажува дека мора да направиме повеќе за децата и семејствата во нашата земја. Секое дете и секое семејство еднаш годишно подалеку од своите четири ѕида треба да има можност да ги наполни батериите и да доживее нешто ново“, рече Дитмар Барч.

„Треба да размислиме и да најдеме решение за инфлацијата дополнително да не го влоши проблемот. Инфлацијата дополнително ќе го зголеми јазот меѓу оние кои ќе одат на одмор и оние кои ќе останат дома.Наместо да продолжиме да ги ограничуваме платите, во сегашната криза ни треба силно решение за платите и брза основа за безбедност на децата. Децата имаат само едно детство“, додаде Барч.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО