17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Европско првенство во ракомет за жени 2022 година и Сенида со химната Играј со срце

НАЈЧИТАНО

Регионалната музичка икона ја поддржа кампањата за зајакнување на жените со химната на женското ракометно ЕП 2022 Играј со срце.

Европското првенство во ракомет за жени 2022 година ќе биде најголемото првенство во женски екипни спортови во историјата на Словенија. Натпреварувањето, споредливо со Евробаскет и Евроволеј, покрај спортот има и силна нота за одржливост. Во рамките на ова, таа сака особено да придонесе за зајакнување на жените во спортот и поширокото општество. Една од црвените нишки на Европското првенство во ракомет за жени е зајакнувањето на жените во спортот и поширокото општество. Како амбасадори, кампањата ја поддржаа многу успешни дами од сите сфери на животот, а Сенида, како регионална музичка икона (дел од натпреварите ќе бидат и во Подгорица и Скопје), ја создаде официјалната химна Играј со срце за проектот.

„Не мора да зборувате убаво кога разговарате со нас. Жените трпат се, особено кога се собираме. Кога правиме нешто, тоа го правиме со срце, посветеност и гордост. Можеме сè: на теренот можеме да се бориме жестоко, тешко и страсно до крај, без воздржување, Во исто време знаеме да бидеме нежни, да сакаме, да излеземе во сабота навечер, да танцуваме и да бидеме убави. Оваа песна зборува за тоа дека заедно сме посилни без разлика на потеклото, бојата на кожата или религијата, а воедно и дава глас на силата и енергијата на жената во спортот, животот и поширокото општество. Што и да правиме, што и да играме – играме со срце. И ние ги поставивме трендовите“.

Ова е пораката што Сенида и продуцентот Кацафура сакаат да ја пренесат со песната Играј со срце во соработка со организаторите на ЕХФ Евро 2022 година. Тие исто така го спакуваа во многу интересна форма. Текстот на песната го направија од пет јазици, англиски, француски, шпански, италијански и српскохрватски: „Ова беше многу посебен предизвик. Ако се шегувам, добро е што имам роднини од различни земји кои, на пример, можеа малку да ми помогнат во изговорот на францускиот јазик, а исто така одзедов дел од гледањето европски филмови што ги откривам во последно време.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО