9.9 C
Ohrid
Thursday, December 8, 2022

Европската комисија поднесе четири тужби против Велика Британија поради наводно непочитување на договор за Брегзит, што влијае врз увозот на стоки во Северна Ирска

НАЈЧИТАНО

Европската комисија поднесе четири тужби против Велика Британија поради наводно непочитување на договор за Брегзит, што влијае врз увозот на стоки во Северна Ирска.

Од Комисијата соопштуваат дека била приморана да дејствува бидејќи Лондон од февруари не учесвувал во „коректна дусикусија“ по прашањето. Брисел истовремено е загрижен поради Нацрт-протоколот за Северна Ирска што се наоѓа пред Парламентот.

Владата во Лондон сака Парламентот да изгласа закон со кој еднострано ќе бидат изменети одредени делови од Брегзит, а се однесуваат на Северна Ирска, на што се спротивставува ЕУ истакнувајќи дека се работи за кршење на меѓународен договор.

Случаот би можел да заврши пред Европскиот суд на правдата и доколку тој Суд ја прогласи Велика Британија виновна тоа ќе значи дека Лондон ќе мора да плати соодветна казна.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО