24.7 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Европската комисија го обвинува Apple за бесконтактно плаќање

НАЈЧИТАНО

Европската комисија во понеделникот го обвини Apple дека ја злоупотребува својата доминантна позиција на пазарот за бесконтактно плаќање, оневозможувајќи им на своите конкуренти пристап до безжичната технологија NFC, која овозможува комуникација помеѓу мобилниот уред и терминалот за плаќање во продавницата.

Во јуни 2020 година, Комисијата започна истрага за тоа дали Apple ги прекршил правилата за конкуренција во однос на нејзината апликација за мобилно плаќање Apple Pay. Комисијата во прелиминарен извештај наведува дека е констатирана злоупотреба на доминантна позиција на пазарот.

Комисијата досега не презеде ништо против Apple, додека не се најде потврда во прелиминарните заклучоци.

Корисниците на уредите на Apple, мобилните телефони и паметните часовници можат бесконтактно да плаќаат само преку апликацијата Apple Pay, која ги оневозможува конкурентните апликации.

Apple ги оневозможи конкурентните апликации за плаќање овозможени NFC на своите уреди, кои воспоставуваат врска помеѓу мобилниот уред и POS терминалот, и тие се принудени да ја користат само апликацијата за плаќање на Apple.

„Со исклучувањето на другите од играта, Apple неправедно го заштити својот паричник Apple Pay од конкуренција. Ако ова се покаже како точно, ова однесување на одговор ќе ја злоупотреби доминантната позиција, што е незаконско според нашите правила“, велат од Комисијата.

Развивањето апликации за мобилно плаќање е прилично скапа инвестиција и може да биде профитабилна само ако има пристап и до клиентите на Apple и Android.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО