9.9 C
Ohrid
Thursday, December 8, 2022

Еве што кажува вашата столица за здравјето на вашите црева

НАЈЧИТАНО

Кога зборуваме за здравјето на цревата, не зборуваме само за желудникот. Тој всушност започнува од устата и завршува во анусот, од она што го јадете до она што го излачувате. Неопходно е да имате здрави движења на дебелото црево.

Нутриционистот Рујута Дивекар во едно неодамнешно видео објасни колку е важно да се внимава на движењата на дебелото црево. Тие се силен показател за вашето дигестивно здравје.

Вашата столица всушност може да открие дали имате здраво тело кое добро функционира или носи знаци на инфекција, дигестивни проблеми или други сериозни здравствени проблеми.

Бристолската скала за стол, создадена од д-р Кен Хитон, од Универзитетот во Бристол во 1997 година, е одлична алатка за идентификување на вашиот тип на стол.

Седумте категории, врз основа на големината и текстурата, се:

1. Тврдо столче

2. Стол во форма на вага

3. Добро обликуван, здрав стол со пукнатини

4. Добро обликуван, здрав и мазен стол

5. Добро обликуван и мек стол

6. Меко столче кое не е добро обликувано

7. Течна столица

Столиците од типот 1 и 2 се столици кои долго време седат во дебелото црево и се знак за запек. Типовите 3 и 4 се знак за здраво варење и се сметаат за оптимален облик на столицата. Типовите од 5 до 7 се во дебелото црево најмалку време и може да укажуваат на дијареа.

Како да се подобри здравјето на цревата
Нутриционистот Рујута Дивекар во своето видео го сподели концептот „Paiyu-Vayu-Aayu“, што може да се објасни како врска помеѓу движењата на нозете, гасовите во вашето тело и должината на вашиот живот. Така, доколку останете активни, тогаш ќе имате минимални стомачни проблеми и тоа ќе придонесе за поздрав и подолг живот.

Покрај тоа, за здрави црева, потребно е добро да спиете и да јадете домашна храна која е природна и сезонска. Избегнувајте пакувана храна и вклучете храна како ориз, мешунки, тиква и урда во вашата секојдневна исхрана. И на крај, не заборавајте да пиете многу вода за среќни и здрави црева, пишува Тајмс оф Индија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО