20.9 C
Ohrid
Tuesday, May 17, 2022

Еве како да се заштитите од инфекција со хепатитис А во училиштата во Загреб

НАЈЧИТАНО

Во Загреб и Загребската жупанија моментално преовладува епидемија на хепатитис А, потврди епидемиологот Бернард Каиќ за N1.

Со цел да се намали ризикот од инфекција, подолу се дадени совети од CNIPH за тоа кои превентивни и заштитни мерки треба да се преземат.

Главни превентивни мерки се обезбедување и спроведување на хигиенски санитарни мерки, особено хигиена на рацете. Исто така, препорачливо е да се избегнува конзумирање сурово овошје и зеленчук и вода и мраз од потенцијално небезбедни извори.

Понатаму, се препорачува одговорно сексуално однесување, особено избегнување на орално-анален однос и се препорачува употреба на соодветна заштита за намалување на фекално-оралната изложеност.

Имено, хепатитисот А се пренесува по феко-орален пат – со внесување контаминирана вода или храна во столицата на заразено лице или со раце контаминирани со столицата на заразено лице, со што се внесува вирусот на хепатитис А во устата – но и сексуално.

Инфекцијата може брзо да се шири преку близок контакт. CNIPH наведува дека за изложени контакти се препорачува заштита по изложување со вакцинација и администрација на имуноглобулин.

Инаку, хепатитис А или заразна жолтица е акутно заразно заболување на црниот дроб предизвикано од хепатотропен вирус на хепатитис А (HAV) кој припаѓа на родот Хепатовирус, од семејството Picornaviridae. Познати се шест HAV генотипови, од I до VI.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО