20.9 C
Ohrid
Thursday, August 11, 2022

Еве девет основни видови на хумор. Во која група припаѓате вие?

НАЈЧИТАНО

Добрата смисла за хумор е меѓу највредните квалитети што може да ги посака еден маж. Луѓето кои знаат да се шегуваат и успеваат да ги насмеат другите се омилени во секое општество – секој сака да има некој околу себе кој го подигнува расположението и атмосферата, наоѓа смешна страна во сè и умее се да претвори во нешто позитивно.

Смеата ослободува бидејќи поттикнува спонтаност и разиграност. Еден круг добро смеење е подобра анти-стрес терапија од која било активност што сте ја планирале да се опуштите! Несомнено добрата смисла за хумор е голема доблест, пишува тпортал.

Секој сака да се смее и секој ужива да може да ги насмее другите. Прашајте кој било од вашите пријатели што бараат од партнерот и одговорот „некој што ме насмее“ или „добра смисла за хумор“ сигурно ќе биде на врвот на секоја листа. Истражувањата покажаа дека слична смисла за хумор е суштински дел од хармонични партнерства.

Експертите ги поделија видовите на хумор во девет категории. Продолжете да читате и најдете таков во кој ќе се препознаете.

Физички хумор
Овој тип на хумор, исто така наречен „шлапстик хумор“, вклучува физичка манифестација и може да вклучува сè, од кловн до смешни изрази на лицето, сопнување, паѓање или разни заебанции што некои луѓе толку добро ги контролираат што не мора да кажат ништо, а вие сте веќе умира од смеење.

Вулгарен хумор
Овој тип на хумор се потпира на срамни шеги, со употреба на бројни сексуални референци, непристојни зборови и разни вулгарности како што е прдежот. Овој тип на хумор обично не им се допаѓа на сите и е попопуларен кај машката популација, особено кај помладите.

Правење шеги на своја сметка
Ова е тип на хумор развиен до совршенство од стенд-ап комичари, кои често се земаат себеси како мета на сопствените шеги за да ја насмеат публиката. Сите сакаме луѓе кои умеат да се шегуваат на своја сметка, а овој тип на хумор во последно време цвета благодарение на интернетот, особено преку мемињата.

Апсурден хумор
Овој тип на хумор, како што кажува неговото име, обично посегнува по елементи на надреалното, нелогичното, апсурдното, па дури и гротескното. Со други зборови, ако сте мајстор за апсурден хумор, тоа всушност значи дека сте способни за тотално глупави шеги во кои фокусот е на нереални, невозможни или некохерентни ситуации. Најдобар пример за ваков хумор се светски познатите Монти Пајтони.

Способност за импровизација
Шегата е резултат на низа ментални операции – добрата смисла за хумор е знак за психолошко здравје, а луѓето кои се способни да смислат комична линија во миг без никаков претходен план се многу интелигентни. Ако реагирате спонтано духовито и во најсериозните ситуации, тоа значи дека добро го владеете импровизацискиот тип на хумор.

Саркастичен хумор
Тесно поврзан со пародијата, овој тип на хумор обично прибегнува кон потсмев, пародија и потсмев за да ги насмее луѓето, при што кажаното често има сосема спротивно значење од кажаното. Луѓето склони кон овој тип на хумор се многу интелигентни и многу елоквентни, но и не многу популарни во општеството…

Игра со зборови
Смеењето е спонтана активност, тоа не е нешто што можете да го планирате. Способноста да исфрлите комична шега во која посегнувате по повеќе значења на некои зборови или комбинации на зборови е главно знак за натпросечна ментална умешност, велат експертите.

Црн хумор
Ако сте личност склона кон црн хумор, тоа значи дека сакате да правите морбидни шеги, дека сте способни да се смеете на трагични теми и дека веројатно имате висок коефициент на интелигенција. Имено, истражувањата покажаа дека постои силна корелација помеѓу интелигенцијата и чувството за црн хумор.

Сув хумор
Верувале или не, постои нешто што се нарекува сув хумор. Во основа, ако сте личност склона кон сув хумор, тогаш сте способни да се шегувате, а да останете сериозни. Нема да покажувате емоции, а тоа што имате да го кажете, ќе го кажувате монотоно и сериозно, целосно рамнодушно, оставајќи дури и впечаток на наивност. Ако вашата смисла за хумор изгледа слична на онаа на Бил Мареј, тогаш ова е вашиот тип на хумор!

Истражувањата покажаа дека луѓето кои се склони кон црн хумор имаат најмалку симпатии кон другите, додека повеќето луѓе сакаат комедија. Но, мислењата се различни за тоа што може да се смета за хумор. Нешто што е смешно за еден човек можеби не е така за друг. Напротив, сè уште не е родена шега што барем на еден човек нема да му биде навредлива.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО