23.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Друштвени игри за возрасни и деца: најдобри идеи за игри на табла и карти

НАЈЧИТАНО

Одличен и квалитетен начин за поминување на времето со децата секако е престојот во природа, но и играњето друштвени игри за деца.

Од постарите што нè учеа нашите баби и дедовци, до новите за кои ни требаат апликации, друштвените игри за возрасни и деца се многу повеќе од забавни активности.

Придобивките од друштвените игри за возрасни и деца
Играњето игри на табла е првенствено забавно, но може да биде и поучно и да помогне во развојот на мозочните процеси. Уште од мали нозе ни се даваат разни загатки кои го симулираат умот, а во подоцнежните години се препорачува да се решаваат крстозбори и загатки кои ќе помогнат во одржувањето на здравјето на мозокот.

Играњето игри ги симулира деловите од нашиот ум кои се одговорни за паметење и формирање сложени мисловни процеси кај сите генерации. Учеството во друштвени игри може да помогне во развојот на когнитивните вештини како што се полесно донесување одлуки, зголемено ниво на стратешко размислување и полесно решавање на проблеми.

Дополнително, го поттикнува создавањето на подобри и поблиски социјални односи меѓу семејствата и може да ја зајакне врската помеѓу родителот и детето. Преку бројните друштвени игри, како што е Alias, може многу да се научи и да се прошири постојното знаење. Игрите на табла за возрасни и деца учат важни квалитети – трпение и поставување реални цели.

Сепак, можеби најважно, друштвените игри за возрасни и деца создаваат добро чувство поради зголеменото ниво на ендорфин, хормонот на среќата. Ова прави да се чувствуваме посреќни, посреќни и подобро додека играме. Покрај тоа, помага да се намали нивото на стрес.

Друштвените игри за возрасни и деца исто така можат да помогнат да се развие самодовербата и да се зголеми креативноста. Причината е што игрите како оваа му даваат на секој играч простор да се изрази и да се поврзе со другите играчи. Тој исто така има можност да го покаже своето мислење и карактер без да се чувствува како некому да го наметнува. Ваквите можности ја подобруваат самодовербата и го поттикнуваат развојот на креативноста.

Одборот за возрасни игри
Изборот на друштвени игри ќе зависи од тоа какви игри сакате, а навистина има многу видови на друштвени игри за возрасни. Може да бидат друштвени игри или игри кои имаат табла и фигури, може да бидат игри со карти и можат да бидат орални без помагала. Особено интересни се стратешките игри, како и оние во кои секој играч има една улога која зависи од текот на играта. Овие игри обично траат долго, понекогаш и неколку часа ако се вклучени повеќе играчи. Овие игри користат карти, фигури и разни додатоци. Стратешките игри како Catan се поедноставни од Dungeons и Dragons, на пример, но секоја игра доаѓа со детални објаснувања.

Одбор игри за возрасни
Меѓу најпознатите друштвени игри се:

Катан

Омилена игра на табла за возрасни за двајца до шест играчи во која целта е да изградите што поголем дел од вашиот град и да соберете што е можно повеќе ресурси.

Ризик

Играта е наменета за двајца до шест играчи, а целта е да се освои светот преку светска мапа, коцките се решаваат и бранат.

Монополи

Традиционална друштвена игра за возрасни во која целта е да се соберат што повеќе пари и недвижен имот и што помалку пати да завршат во затвор или долгови.

Зандани и џинови

Одлична игра за луѓе кои се запознаени со серијата, а дизајнирана е така да се борите на таблата за игра и да поминувате низ авантури.

Игра на тронови

Оваа игра е заснована на истоимените романи, може да ја играат најмногу шест играчи, а целта е да контролирате што е можно повеќе замоци и тврдини за да го освоите Железниот трон и да победите во Game of Thrones.

драсканица

Добро познатата друштвена игра за возрасни со зборови се игра со помош на плочки со букви и целта е да се поврзат и создадат што повеќе значајни зборови.

Шах

Игра со бели и црни фигури која повторно доби посебна популарност по серијата Queens Gambit. Станува збор за традиционална игра која исклучително го симулира мозокот и помага во развојот на меморијата и размислувањето.

Друштвени игри за деца и возрасни со карти
Покрај интересните друштвени игри за возрасни кои се играат на табла, има и такви кои се играат со помош на карти. Покрај основните игри како што се Belote, Draw, Poker или Briscola, може да се купат и други видови карти. Овие се:

Еден

Социјална игра за млади која можете да ја играте со повеќе палуби и на тој начин да вклучите играчи колку што сакате, картите ја водат играта и врз основа на нив се одредува кој губи, а кој добива, целта е да останете без карти.

Алијас

Оваа игра на табла за возрасни и деца има неколку верзии и имиња, а може да се игра дури и преку апликации. Играта се игра така што на картичката има одреден термин што треба да му го објасните на партнерот во играта без да го користите коренот на тој збор. Целта е да се погодат што повеќе зборови и така играта продолжува.

Карти против човештвото

Добро позната американска игра со карти со повеќе играчи која создава комични заплети и реченици и предизвикува многу смеа поради својот црн хумор.

Активност

Оваа игра има и табла и карти, и се заснова на пантомима, а картите го даваат терминот rebno објасни со пантомима. Погодувањето на одговорот резултира со лизгање на таблата.

Список

Една од најпознатите игри во која ги добивате концептите на картите кои потоа треба да ги нацртате без да кажете ниту еден збор, може да се игра со тројца играчи или во тимови.

7 чуда

Оваа игра има за цел да изгради едно од седумте чуда на антиката, а можностите за тоа се добиваат со користење ресурси или создавање трговски односи.

Друштвени игри за возрасни и деца без помагала
Ако сте на патување или во ситуација кога немате карти или игра на табла со вас, секогаш можете да играте орални игри. Не ви требаат помагала за овие друштвени игри за возрасни и деца, само малку трпение. Еве неколку идеи:

Земја, град, село

Ова е одлична игра за повторување на знаењето доколку имате документи и хемикалија со вас. Играта започнува со табела во која ја барате земјата, градот, селото, реката, името, овошјето (или што друго ќе ви падне на ум), а потоа едно лице ја избира буквата со која треба да започнат сите овие поими. На сите играчи им се дава време да пишуваат и потоа се собираат поените

Калодонт

Познатата традиционална игра е одлична загатка. Играта се игра така што првото лице изговара збор по свој избор (кој не смее да завршува со буквите „ка“), на пример „сестро“, следниот треба да најде збор што завршува со последните две букви“ ра“, на пример „рана“ и така игра оди во круг.

Скршен телефон

Можете лесно да ја зачините оваа стара игра, така што наместо едно лице да шепне одреден термин или реченица на друг, другиот треба да го нацрта терминот, потоа третото лице да разбере за што е цртежот и да го нацрта четвртото лице што личноста нацрта порано.. Цртежите не смеат да се повторуваат.

мафијата

Оваа друштвена игра за деца ќе ја сакаат и возрасните бидејќи знае да биде многу напната, а најдобра е кога се игра со што повеќе играчи. Мафијата се игра на тој начин што еден човек ја води играта и дава парчиња хартија кои одредуваат кој е во играта, лекарот, мафијата, полицијата и граѓанинот. Со водење на играта, тој бара од играчите да ги затворат очите, па се дозволува да се разбудат одредени улоги – на пример, мафијашите се будат, само тие ги отвораат очите и тивко избираат кого да „убијат“, лекарот има способност да спаси кој било, вклучително и тој самиот, а и полицијата се сомневаат во луѓе кои мислат дека се мафијаши. Нараторот има способност да покаже или признае дали полицијата погодила. Целта на играта е да се победат или мафијашите или полицијата/граѓаните.

Две вистини, една лага

Ова е одлична игра за поголемите општества и се чини дека секој човек треба да каже две вистини и една лага, а потоа останатите да погодат кое од горенаведените е вистина. За да се добие одговор, на човек може да му се постават прашања колку што сака, а таа личност може или не може да лаже.

Погодете кој (шулц и слични имиња)

Оваа друштвена игра за возрасни и деца можете да ја играте со помош на табла со слики и имиња, но и без никакви помагала. Сите учесници пишуваат име на личност која треба да ја знае секој што игра. Името на личноста е залепено на челото на тој што треба да погоди кој е. Играта се игра на тој начин што лицето поставува прашања за личноста на која му било напишано и му е дозволено да погодува додека не го добие одговорот „да“. На пример, „Дали таа личност е жена?“, Одговорот „Да“ значи дека на лицето му е дозволено да продолжи да прашува, а негативен одговор значи да оди понатаму.

Никогаш не сум направил

Се игра интересна игра на табла за возрасни, така што секој ќе изговори нешто што никогаш не го направил. Луѓето кои го направиле тоа треба или да пијат голтка од чашата и потоа да продолжат понатаму

Одбор игри за деца
При изборот на друштвена игра за деца, внимавајте што пишува на декларацијата за која е наменета годината. Некои од претходно споменатите игри како Алијас, Уна, Монопол, Погоди кој, Шах, Мафија, Калодонт и други може да се играат со деца. Децата ќе ја сакаат пантомимата или игрите со цртање и играта со вистината или предизвикот во која треба или да направат предизвик или искрено да одговорат на прашање.

Меморијата е една од најпознатите игри на табла за деца која помага да се развие меморија и размислување. Идеално, сликите на мемориските картички треба да бидат поучни како животни, растенија или знаменитости. Да не заборавиме на тонењето на бродови и на вкрстениот круг, што е кратка, но многу забавна игра. За децата кои се во период на учење да пишуваат, можете да ја играте играта „Бесилка“ во која треба да го погодите зборот што другиот го замислува.

Која игра и да ја изберете, тешко дека ќе згрешите, само погрижете се играта да биде соодветна за децата и да не бара од нив повеќе отколку што можат да поднесат.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО