8.9 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

Државата со нова докапитализација и плаќа на Ер Србија 15,47 милиони евра

НАЈЧИТАНО

Државата на „Ер Србија“ ќе и плати 1,82 милијарди динари, што е 15,47 милиони евра, со што сопственичкиот удел во оваа компанија ќе го зголеми на 83,58 отсто, додека уделот на „Етихад“ ќе падне на 16,42 отсто. Тоа ќе се реализира преку докапитализација на Ер Србија, во која Република Србија ќе стане сопственик на уште 1,8 милиони акции на домашната авиокомпанија, со плаќање илјада динари по акција, произлегува од одлуката донесена од Собранието на акционери на оваа авиокомпанија. Заедно со претходната докапитализација, од декември 2020 година државата ќе го зголеми својот удел во главниот град на Ер Србија за вкупно 115,47 милиони евра.

„Одлучено е „Ер Србија“ да ја зголеми основната главнина со нови придонеси, со издавање на 1.818.820 обични акции на акционерот – Република Србија, без објавување проспект“, се вели во Одлуката за издавање на обични акции од седмата емисија. за зголемување на основната главнина на Ер Србија.

Станува збор за затворена емисија на акции, за која објавувањето на проспектот не е задолжително.

Етихад, како малцински акционер, нема превентивно право да ги купи овие акции.

Имено, како што се наведува во документите до кои имал пристап порталот Н1, на седницата на Надзорниот одбор на 29 август биле донесени две предлог-одлуки – едната за емитување на акции, додека другата е предлог Одлука за исклучување. на правото на првенствено запишување на акции.

Овие предлози беа усвоени од Собранието на акционери на Ер Србија на седницата одржана на 30 август 2022 година.

На останатите акционери им се укинува правото на превентивна претплата, поради утврдената моментална неспособност на Етихад Ервејс да учествува во потребната докапитализација на Ер Србија“, се вели во оваа одлука.

Првата докапитализација на Ер Србија ја изврши државата во декември 2020 година со паричен придонес од 100 милиони евра.

Во јуни годинава, Владата на Србија донесе нов заклучок, со кој, како што се наведува во документите, „го прифаќа Извештајот за проценка на вредноста на штетата и објективната загуба што ја претрпе компанијата „Ер Србија“ поради Ковид-19. пандемија во периодот од 19 март 2020 година до 31 декември 2021 година“. Врз основа на наодите од тој извештај, Владата на Србија се согласи, покрај докапитализацијата извршена во декември 2020 година, да регистрира нов паричен придонес во износ од 15,47 милиони евра, кој по просечен курс е 1.818.820.276 динари.

Така, вкупното зголемување на акциите на Република Србија во основната главнина на Ер Србија изнесува 115.470.000 евра.

Така, Република Србија на крајот на 2020 година ја зголеми сопственоста во оваа компанија од 51 отсто на 81,97 отсто, додека уделот на Етихад од 49 отсто падна на 18,03 отсто.

Како што тогаш објави Ер Србија, докапитализацијата е извршена врз основа на договор меѓу Министерството за економија и Ер Србија, на барање на националниот авиопревозник, а во согласност со уредбата од октомври 2020 година. Имено, Уредбата предвидува компаниите кои се во неволја поради пандемијата, да можат да добијат пари од државата, но за возврат државата ќе добие дел од нивниот имот.

Овој вид помош, преку докапитализација, со декрет е наменет и за приватни и за државни компании, но првично беше проценето дека е донесена токму поради Ер Србија.

Тогашната пресметка на Фискалниот совет покажа дека државата издвоила околу 200 милиони евра за Ер Србија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО