16.1 C
Ohrid
Saturday, August 13, 2022

Драстичен пад на побарувачката за автомобили

НАЈЧИТАНО

Побарувачката за автомобили во Европската унија опадна и во јуни, 12-ти месец по ред, погодена од проблеми во синџирот на снабдување, а пад е забележан и во Хрватска, се вели во петокот во извештајот на здружението на производители ACEA.

Во 26 земји на ЕУ, без Малта, во јуни се регистрирани 886.510 нови автомобили, што е за 15,4 отсто помалку во однос на истиот месец минатата година, покажа извештајот на ACEA.

Ова е воедно и најниска бројка за шестиот месец од годината од 1996 година, според извештајот.

Падот е поизразен во однос на мај кога регистрациите на нови патнички автомобили беа намалени за 11,2 отсто.

Пад е забележан на сите четири главни пазари на ЕУ, а најголем е во Германија, каде побарувачката потона за 18,1 отсто во споредба со минатиот јуни. Двоцифрен пад имаа и Италија и Франција од 15 и 14,2 отсто.

Побарувачката најблаго е намалена во Шпанија, за 7,8 отсто.

Според податоците на ACEA, во јуни во Хрватска се регистрирани 4.931 ново возило, што е за 28,4 отсто помалку во однос на истиот месец лани. Во мај бројот на уписи е помал за 9,2 отсто.

Во првите шест месеци од годинава во Република Хрватска се регистрирани вкупно 22.869, за 11,9 отсто помалку во однос на истиот период од 2021 година.

Во 26-те земји на ЕУ, вкупниот број на регистрирани нови возила во првата половина од годината е намален за 14 отсто, на 4,608 милиони, покажа извештајот на ACEA.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО