2.9 C
Ohrid
Monday, January 30, 2023

Доделени награди за иновативни наставници

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Во четврток, 18 јануари 2023 година, во Мостар беа доделени наградите за иновативни наставници (НИН) за 2022 година. веќе традиционалното „Добровечер, волшебници и вештерки!“ по седми пат.

А долга е листата на причини и докази дека наставниците се навистина магионичари. Во тешки времиња, кога недостигаат ресурси и подобри одлуки кои ќе ја унапредат наставничката професија, наставниците го живеат својот повик, вложуваат енергија, знаење и бескрајна љубов во новите генерации. Тие инспирираат промени и го менуваат светот, дури и во училниците, на подобро. Во прилог на ова е и фактот што од првата доделена награда до денес, ниту еден од наградените не ја задржа паричната награда за себе, туку ја сподели со своите ученици, вложувајќи дополнително во своето учење, училници и својата работа.

Според тоа, НИН е напор да се оддолжи на оваа благородна и одговорна професија, да се обезбеди простор и навистина заслужено признание за сите нивни напори и придонеси за развојот на општеството. Бидејќи оваа награда е дел од Глобалната награда за наставници од 2019 година, НИН ќе се погрижи победниците да влезат во претфиналниот круг за доделување на оваа престижна, глобална награда.

Покрај петте награди во пет категории, овогодинешниот новитет вклучува награди од публиката и специјална награда од еден од партнерите и пријателите на проектот, за користење на информациско-комуникациските технологии.

Од 25-те номинирани практики, по категории, беа наградени:

Категорија 1: Воспитувачи во предучилишно образование

Вилдана Челиковиќ и Емина Талиќ-Хакановиќ, ЈПУ „Абакус“, Зеница – Децата се чувари на планетата и светот
Награда од публика:

Александра Лукиќ и Добринка Пердан, ЈУ Детска градинка „Чика Јова Змај“, Бјелина – есенска соната

Категорија 2: Одделенски наставници во основните училишта
Катарина Вучен, Гимназија „Веселин Маслеша“ Фоча – Дека учењето не треба да биде тортура
Награда од публика:
Жана Бутулија, Гимназија „Георги Стојков Раковски“, Бања Лука – Стоногалката ве краси со знаење

Категорија 3: Предметни наставници во основните училишта
Емина Синановиќ, Гимназија „Кисељак 1“, Билаловац – Поинаков речник
Награда од публика:
Жељка Ѓукиќ, Гимназија „Ѓура Јакшиќ“, Бања Лука – Нашето математичко патување и математичко катче

Специјална награда за употреба на ИКТ во наставата:

Мејрема Љеваковиќ и Мелиха Повлакиќ Хаџифендиќ, ЈУ Центар за рехабилитација на слух и говор, Сараево – веб апликација за студенти со оштетен слух

Категорија 4: Предметни наставници во средните училишта
Данило Ковач, ЈУ „Гимназија“, Бања Лука – Музеи во наставата – колекција како огледало (награда од стручна комисија и награда од публика)

Категорија 5: Стручни соработници на сите нивоа на воспитание и образование
Мелиха Салиховиќ и Џенана Муратовиќ, ЈУ „Пета обсна школа Брчко“, Брчко – Инклузивно катче на библиотеката

Награда од публика:
Миро Налетилиќ, ЈУ „ОУ „Прва“, Широки Бријег – Сакаме библиотека за 5!

Гласањето за наградата на публиката беше отворено на порталот InSkola и беа добиени вкупно 3.000 гласови за номинирани практики.

„И покрај тоа што многу не радуваат, доделувањето на НИН и организацијата на церемонијата се тешки и нималку едноставни задачи за нашиот тим“, вели Недим Крајишник. „Сепак, и ова го кажувам со огромна благодарност до партнерите и пријателите, општествено одговорните компании кои решија да ни помогнат во реализацијата оваа година, успеавме и овој пат. Ова е професија поважна и поголема од нас самите и од моментот во кој живееме, затоа веруваме, посакуваме и се надеваме дека НИН ќе опстои и откако ќе нè нема“, рече Крајишник.

Избраниот датум за овогодинешната церемонија е симболичен. 18 јануари е роденден на експертот за образование, хероина и жена која со неверојатна енергија и посветеност го посвети својот живот и кариера на усовршување на професијата и славење на професијата учител во Босна и Херцеговина, Радмила Рангелов Јусовиќ (1965-2021). Снимката од целата церемонија во Мостар може да се погледне на каналот COI Чекор по чекор на YouTube. Повеќе информации за NIN/u, номинираните и наградените практики може да најдете на веб-страницата на Заедницата на иновативни наставници InSkola.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Павле Трајанов предлага да се формира македонско ФБИ

Криминалот ги разорува институциите и го кочи демократскиот развој на државата. Криминалот стана вредносна категорија, а не зло со кое мораме да се справиме....

Ѓоковиќ призна: Користи ново контроверзно правило за да победи во финалето

Откако минатата година беше дури и депортиран, Новак Ѓоковиќ се врати во Австралија и го освои својот 10-ти Австралија опен, со што се израмни...

Нови мерки: Како Netflix ќе ги спречи корисниците да ја споделат својата лозинка?

Првичните извештаи и испитувања во други земји сугерираат дека напорите за одвраќање на споделувањето лозинка ќе бидат релативно благи во почетната фаза, потпирајќи се...
spot_img
spot_img
spot_img