7.9 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

Доаѓа жештина, која треба да ја избегнувате кога ќе седнете зад воланот

НАЈЧИТАНО

Високите температури, алкохолот, недозволените супстанци и одредени дроги многу влијаат на возењето. Јелена Милошевиќ, психолог и психотерапевт со искуство во работа со возачи, за порталот N1 зборува за факторите што го одвлекуваат вниманието, на кои мора да се внимава пред да седне зад воланот.

Топлината доведува до пад на крвниот притисок, а како резултат на потењето се губат течности и сол од телото. Оваа комбинација може да доведе до вртоглавица, замор, главоболка и губење на свеста. Доколку се комбинира со хронични состојби на организмот и земање лекови, тогаш ситуацијата може да биде уште посериозна.
Генерално се покажа дека високите температури доведуваат до доживување на општа непријатност и непријатност. Ваквата состојба на телото може последователно да доведе до намалување на вниманието, особено на периферните сигнали.

Општ совет е да се одмора, редовно да се зема терапија поради постоење на хронични заболувања, да се пијат течности и да се исклучи алкохолот од употреба, бидејќи е диуретик и доведува до дехидрација“, вели Јелена Милошевиќ за порталот N1.

Недостаток на сон и микросон

Генерално, недостигот на сон води до забавени психомоторни реакции, вели Милошевиќ и додава дека возачот со ненаспаност ќе биде повеќе фокусиран на сопствената состојба и на тоа да не заспие на воланот, а помалку на сообраќајната ситуација.

Таа исто така вели дека проблемот е што овој фокус на сопствениот недостаток на сон кога возите е нешто што може да ве демотивира и да ве стави во ризик.

„Недостатокот на сон може да доведе и до феноменот на микро-спиење. Микросонот е губење на свеста која трае од помалку од една секунда до неколку минути, а потоа личноста не спие во вообичаената смисла, но не е ниту будна. Со губење на свеста, едно лице ја губи и контролата над возилото и состојбата во сообраќајот. Треба да се има предвид дека дури и помалку од една секунда губење на свеста зад воланот може да биде фатално за возачот и другите учесници во сообраќајот“, забележува Милошевиќ.

Алкохол
„Употребата на алкохол ја слабее обработката на визуелните информации, вниманието, апстрактното расудување и визуелно-моторната координација. Вообичаена заблуда е дека луѓето „подобро возат“ или „возат подеднакво добро“ под дејство на алкохол. Наодите покажуваат дека кога се на просечно ниво на интоксикација, возачите проценуваат дека интоксикацијата е помала отколку што е, и се сметаат себеси за поспособни за возење отколку што всушност се“, вели психологот.

Таа наведува дека ваквата перцепција е доста опасна бидејќи ја искривува реалната слика, а со тоа и проценката на состојбата во сообраќајот.

Енергетскиот пијалок не смее да биде замена за спиење

Енергетските пијалоци содржат висока концентрација на шеќер и кофеин, многу пати повеќе од кафето. Тие веднаш ја зголемуваат будноста и расположението, но делуваат на краток рок, бидејќи во нив нема други состојки, на пример протеини, кои би делувале на долгорочно одржување на нивото на енергија.

„Енергетските пијалоци ни даваат енергија без покритие. Уморен организам со привидната сила што ја добил од напивката, се соочува со напор за кој не е подготвен. Затоа енергетските пијалоци никогаш не смеат да бидат замена за спиење, особено не додека возите“, забележува Милошевиќ.

Таа додава дека конзумирањето на енергетски пијалоци во комбинација со алкохол е особено опасно, бидејќи доведува до зголемено активирање на организмот, и намалени мерки на претпазливост. Со други зборови, тогаш потрошувачот е изложен на поголем ризик од вклучување во различни ризични однесувања, како брзо и небезбедно возење. Посебно загрижува што оваа комбинација на пијалоци е тренд кај младите.

Дрога
Што се однесува до земањето дрога, таа наведува дека не е лесно точно да се процени ефектот на поединечни дроги врз возењето – отсуство на податоци за распространетоста на употреба, неможност за откривање, студии базирани само на податоци од сообраќајни незгоди, комбинирање на повеќе различни лекови или комбинирање со алкохол…

„Она што е сигурно познато е дека конзумирањето дрога, генерално кажано, може да влијае на возењето и директно и индиректно. „Директното влијание се однесува на акутното влијание врз психомоторните способности за време на возењето и индиректното влијание врз долгорочните последици врз телото на потрошувачот, што може, пак, долгорочно да влијае на перформансите на возачот“, вели Милошевиќ.

Лекови
Кога станува збор за лекови, важно е да се следат упатствата на производителот, кои даваат упатства и препораки во согласност со достапните податоци за конкретниот лек и во врска со управувањето со моторни возила.

Што друго треба да се избегнува?

„Најчестиот фактор што го одвлекува вниманието во возењето во денешно време е мобилниот телефон. Одвраќање може да бидат и различните физички сензации поради глад, жед, болка, недостаток на сон, но и преплавување од чувства и неспособност на возачот да се справи со нив во моментот на возење“, вели соговорникот на порталот N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО