2.9 C
Ohrid
Wednesday, February 1, 2023

Доаѓаат бројни промени за работниците во Германија, а на многумина им се смешка и повисока плата

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Работниците во Германија во новата година ги очекуваат бројни промени, пред се во структурата на трошоците.

Ќе се зголемат придонесите за социјално осигурување, како и придонесите за основното законско здравствено осигурување, пренесува магазинот Феникс.

Со други зборови, секој што е осигурен во компанија за здравствено осигурување треба да дознае дали сопствениот осигурител им ги зголемува придонесите. Но, се чини дека зголемувањето не е толку драматично како што се стравуваше во октомври. Сепак, некои компании за здравствено осигурување ги зголемуваат придонесите за 0,2 отсто.

Најголемиот осигурител во Баварија, АОК, дури ги зголемува придонесите за 0,28 процентни поени. Од јануари од бруто платата ќе се одбиваат 16,18 отсто, наместо 15,9 отсто.

Двата најголеми фонда во Германија, ТК и Бармер, најавија дека ќе ја задржат стабилноста на нивните придонеси. Секој што сака да се збогува со задолжителното здравствено осигурување и да биде приватно осигурен мора од нова година да заработи најмалку 66.600 евра бруто, односно 5.550 евра месечно. Со тоа за 3,5 отсто се зголемува лимитот за задолжително осигурување во однос на претходната година.

За 0,2 до 2,6 отсто ќе се зголемат и придонесите за осигурување во случај на невработеност, а за десетина процентни поени ќе се зголемат и трошоците за пензиско осигурување на 18,7 отсто. За многумина, сепак, ова се ублажува со фактот што од 2023 година пензиските придонеси целосно ќе се одбиваат од данок.

Од новата година електронскиот сертификат АУ ќе може да го користат сите кои имаат постојан работодавач. Тоа значи дека оние кои добиле боледување од лекар, а се законски осигурени, веќе не треба да се грижат дали работодавачот ќе добие црвено уверение за спреченост за работа.

Наместо тоа, работодавачот може да добие суштински информации директно од компанијата за здравствено осигурување. Кај приватните осигуреници останува на сила претходната регулатива.

Веќе во септември вработените кои работат како негувателки без сопствен колективен договор добија покачување на платите, а во новата година следуваат уште две зголемувања на платите. Првото зголемување на платите ќе биде во мај 2023 година. Негувателките потоа ќе добиваат 13,90 евра на час, квалификуваните старатели 14,90 евра, а медицинските сестри 17,65 евра.

Второто зголемување на платите доаѓа во декември. Негувателите потоа добиваат 14,15 евра, квалификуваните негуватели 15,25 евра, а медицинскиот персонал 18,25 евра. Покрај тоа, вработените во системот за грижа треба да добијат повеќе денови за одмор. Тие добија платено отсуство од најмалку 29 дена во 2023 и 2024 година.

Во јануари ќе се усогласат и колективните договори на другите стопански гранки. Воспитно-образовниот персонал потоа ќе добива саатница од 17,87 евра (претходно: 17,18 евра). Работниците во кровниот промет ќе добиваат 14,80 евра (претходно 14,50 евра) на час, а во електротрговија минималната саатница тогаш наместо досегашните 12,90 евра ќе изнесува 13,40 евра.

Во текот на годината, вработените во месната индустрија, во транспортот на пари и вредни предмети, вработените во безбедносните служби и аеродромите може да очекуваат зголемување на платите. Ако работите од дома, можете да барате шест евра за трошоци поврзани со приходите за најмногу 210 работни дена од дома во следната година кога ќе ја поднесете даночната пријава.

Годишно од даноците може да се одбијат дополнителни 1.260 евра. Основниот надоместок за данок на доход се зголемува од 10.347 евра на 10.908 евра годишно.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ова се градовите со најголем метеж – како помина Љубљана?

Љубљанци поминуваат околу 32 часа годишно во сообраќаен метеж, додека загрепчани дури два дена. Со пандемијата на Ковид-19, дури и нашите градови земаа здив неколку...

Трамп се повика на Петтиот амандман повеќе од 400 пати: „Одговорот е ист“

Објавени се видеа од поранешниот американски претседател Доналд Трамп како се брани пред американското обвинителство поради наводни контроверзни деловни практики во неговата организација Трамп....

Руски новинар осуден во отсуство на осум години затвор за „лажни вести“

Истакнатиот руски новинар Александар Невзоров во средата беше осуден во отсуство на осум години затвор, откако судот во Москва го прогласи за виновен за...
spot_img
spot_img
spot_img