15.9 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Дијаманти кои ги поставија сите рекорди во минатото

НАЈЧИТАНО

Пред неколку дена одекна веста за рекордна големина на дијамант во форма на рог, кој е пронајден во Ангола. Розовите дијаманти се сметаат за меѓу најретките и следствено највредните во светот, па затоа откривањето на дијамант од 170 карати е толку важна вест.

Издлабените дијаманти се исклучително ретки, дури и ако се откријат, па обично се помали по големина. Затоа неодамнешното откритие на роговитиот дијамант во Ангола е нешто посебно.

Всушност, неодамна во еден од рудниците во Ангола беше откриен дијамант од хорнабленд со рекордна големина. Тоа е најголемиот дијамант од ваков вид досега или барем во последните три века. Розевиот дијамант може да се пофали со неверојатни 170 карати, благодарение на рудникот Луло, каде што е пронајден, па го добил името Луло Роуз.

Рудникот Луло е родно место на големите дијаманти. Досега таму е откриен и бел дијамант од 400 карати, како и многу други кои тежеле повеќе од 100 карати. Луло Роуз е петтиот по големина дијамант од тој анголски рудник досега, а е уште поинтересен, бидејќи е дијамант во облик на рог. Ним им требаат многу посебни услови за ваква големина. Компанијата за дијаманти Лукапа, која е сопственик на рудникот, инаку се наоѓа во Австралија. Така тие објавија и видео на YouTube за необичното неодамнешно откритие.

Трите најголеми наоди на дијаманти
Се разбира, споменатиот дијамант со рогови не е најголемото дијамантско откритие на сите времиња. Погледнете ги трите најголеми наоди на дијаманти од природата.

Најголемиот дијамант на сите времиња е дијамантот Кулинан, именуван по неговиот сопственик, Сер Томас Кулинан. Дијамантот, тежок 3106 карати, бил пронајден во Јужна Африка во 1905 година, а по неговото откритие отишол во рацете на кралот Едвард VII. Подоцна, во Амстердам, бил поделен на девет поголеми и 96 помали камења. Двете поголеми станаа дел од кралската круна.

Дијамантот „Екселсиор“, кој беше пронајден во летото 1893 година во рудникот „Јагерсфонтејн“ во Јужна Африка, е на второто место според најголемите дијаманти некогаш пронајдени. Денешниот дијамант тежи 995,20 карати.

Дијамантот, наречен Милениумска ѕвезда, е вториот по големина дијамант во боја, пронајден во 1990 година на територијата на Демократска Република Конго. Тежи 777 карати, а неговата вредност се проценува на нешто повеќе од 100 милиони.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО