25.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Директорот на Енергоинвест: Ќе има гас, загрижени сме за цената

НАЈЧИТАНО

„Гас ќе има, но прашање е колкава ќе биде неговата цена“, се согласија професионалците од областа на трговијата со гас денеска во Сараево, на форумот „Улогата и важноста на природниот гас во енергетиката на Босна и Херцеговина – актуелна состојбата и развојните трендови“.

БиХ моментално има една рута за снабдување и целиот гас што пристигнува во земјата доаѓа од Русија. Постојните договори се стабилни, нема проблеми со снабдувањето, а допрва треба да се договорат нови аранжмани, изјави директорката на Енергоинвест Бисера Хаџијаљевиќ.

„Како добавувач можеме да ги добиеме сите количини што и се потребни на Федерацијата БиХ, прашање е на цена. Лесно разговараме за терминалите за ЛНГ што се градат, терминалот во Грција е во изградба, сигурно ќе трае следните две години, терминалот на Крк постои, засега нема доволно ЛНГ. Мислам дека нема да има некои значајни промени во следните две години. Немам дилеми околу понудата, но имам за цената и тоа е она што не загрижува“, изјави Хаџијаљевиќ.

„Од 2021 година почна да работи терминалот за ЛНГ, што обезбеди сигурност, имаме добра инфраструктура, нашето производство на гас е релативно добро во споредба со земјите од ЕУ, каде што повеќето земји увезуваат речиси 100% гас. Споредено со периодот пред десет години, ги произведувавме речиси сите количини хрватска потрошувачка, денес покриваме само 30 отсто од потребите за гас на Хрватска“, изјави Далибор Пудиќ, претседател на Хрватското професионално здружение за гас.

Хрватска е земја со највисок степен на независност, имајќи предвид дека преку терминалот Крк добива течен гас од САД и Катар, но и што имаат сопствено производство на гас во Јадранот и функционални складишта за гас.

Професијата се согласува дека инфраструктурата во БиХ треба да се зајакне, изградбата на јужната интерконекција што ќе овозможи директен пристап до гас од Крк е еден од приоритетите, но треба да се разгледаат други алтернативи, велат од Енергоинвест, една од целите треба да биде поврзување до ТАП.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО