17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Директорот на ДХМЗ откри какво време не очекува ова лето

НАЈЧИТАНО

Директор на Државниот хидрометеоролошки завод д-р. Бранка Иванчан Пичек најави исклучително топло и суво лето.

„Предупредивме, како што вели нашата климатологија и податоците од минатото, дека јуни е еден од најнестабилните месеци во Хрватска, особено континенталниот. Овие високи температури, големата влажност, но и повремените дотоци на студен воздух од северозапад предизвикуваат големи нестабилности на кои сме сведоци“, изјави таа за ХРТ.

Изгледа лесно го забораваме тоа и секоја година се чини дека е најлоша на временски план, додава тој, но секоја година имаме невреме пропратено со град, кое предизвикува големи штети.

„Нашите податоци секоја година покажуваат големи штети. Се разбира, не секоја година е иста“, нагласува тој.

Државниот хидрометеоролошки завод издава предупредувања пред лошо време, па Република Хрватска развива радарска мрежа на метеоролошки радари во рамките на DHZ. Во функција се четири нови и модерни радари, изјави Иванчан Пичек, кој укажува на појава на невреме неколку часа однапред.

„Предупредувањата што ги издава нашиот Институт се направени врз основа на мерни податоци, но и врз основа на прогностички нумерички модели. Кога ќе се издаде вакво предупредување, некои велат дека малку претеруваме, но мислам дека е подобро да бидете подготвени и да го заштитите својот имот доколку има некакви индиции за некакви екстремни временски услови, рече таа и додаде дека штетите во земјоделството се доста големи.инаку ги штитат своите земјоделски средства. Употребата на радарски мрежи не е секаде применлива, но каде што е можно тоа ќе помогне во секој случај “, вели тој.

Во текот на следните месеци, прогнозите покажуваат дека ќе биде исклучително топло, забележува Иванчан Пичек и дека ќе биде посува во поголемиот дел од годината.

„Но, тоа не значи дека во одредени периоди нема да има продор на постуден воздух и како резултат на тоа невреме. Мора да бидеме подготвени за тоа и да се прилагодиме. Климатските промени се тука, а со себе носат уште поголем ризик од екстремни временски настани“, заклучува тој.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО