5.2 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Дигитални ваучери: се вели дека провајдерите сакаат да ги пренесат трошоците на учесниците

НАЈЧИТАНО

Приказната која се врти околу дигиталните ваучери и едукацијата за постарите сè уште не е завршена. Повикувачкиот центар на владината служба за дигитална трансформација прима повици во кои поединци ги информираат своите вработени дека некои провајдери сакаат да ги префрлат трошоците за обука за стари лица на учесниците.

Словенечкиот фонд за регионален развој на крајот на август, на барање на владината служба за дигитална трансформација, привремено ги стопираше сите активности поврзани со спроведување на обука за стари лица од областа на дигиталните компетенции, но очигледно одредени провајдери ја започнаа обуката во секој случај.

Кол центарот на владината служба за дигитална трансформација добива повици дека некои провајдери се обидуваат да ги префрлат трошоците за обуката на самите учесници во обуката. Истовремено предупредуваат дека изведувачите немаат правна основа за издавање вакви фактури.

Дигитални ваучери: фондот привремено ги прекина своите активности
Потсетуваме, на крајот на август, министерката за дигитална трансформација, Емилија Стојменова Дух, го повика словенечкиот фонд за регионален развој привремено да ги стопира сите понатамошни активности околу спроведувањето на едукацијата за старите лица. Затоа Фондот ги повика сите даватели на услуги да не спроведуваат обука. Сепак, добра недела по објавувањето, некои провајдери почнаа да ги повикуваат постарите да започнат со обука.

„Сите изведувачи од овој тендер имаат важечки договор со словенечкиот фонд за регионален развој. Освен нивното барање од 25 август, кое нема правна основа и затоа не не ослободува од нашите обврски според договорот, не добивме никакви објаснувања или дополнителни инструкции за кои побаравме од министерството“, изјави извршниот директор на Smart Naris, Дејвид Мохар. N1 во тоа време.

Списокот на даватели на обуки за стари лица беше објавен на почетокот на август, а местата беа брзо пополнети. Според пишувањата на некои медиуми, на некои пунктови низ земјава имало голема гужва, а поради малиот број слободни места имало и препукувања.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО