25.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Деца во Србија танцуваа на четничка песна за воените злосторства и живите огнови

НАЈЧИТАНО

На завршната изведба на учениците од четврто одделение од Основното училиште „Васа Стајиќ“ од Нови Сад, на десетгодишни деца им беше пуштена песната „Не те сакам Алија оти си Балија“ во која национална омраза кон Бошњаците се воспалени. Видеото, проследено до родителската група на Вибер, покажува десетгодишни деца како танцуваат по стапови, во возот предводен од учител, величајќи ги воените злосторства во Босна и Херцеговина.

Според информациите на порталот Нова.рс, тоа бил завршниот настан на сите четврти одделенија од ова училиште, на кој учествувале околу стотина деца и четворица наставници.

На снимката од свечената сала на училиштето се гледа дека со првите тактови од песната на Баја Мали Книнџа „Ој, Алија одила те вода…“, децата почнуваат да играат, а потоа им се придружува наставникот кој ги кани на „воз“. Дополнителни стихови, наведувајќи ги градовите каде што биле извршени монструозни воени злосторства, самата учителка почнува да танцува, водејќи воз од разиграни десетгодишни деца. Децата се радуваа со стихови во кои се слават злосторствата врз илјадниците жители на Приједор кои беа убиени, исчезнаа или завршија во логори, потсетувајќи се на „победата“ во Козарац, кој буквално беше срамнет со земја и величајќи ја судбината на Вишеград, каде што беа Бошњаците. запалени живи огнови.

Песната продолжува да набројува топоними поврзани буквално со сите места каде што беа извршени најтешките воени злосторства во БиХ, десетици илјади луѓе убиени и стотици илјади протерани во акциите за етничко чистење што резултираа со стотици години затвор пред Хашкиот трибунал и подрачните судови.организатори и извршители.

Директорката на училиштето Зорица Ѓуриќ, која за целиот настан дознала од порталот Нова.рс, вели дека се работи за непредвиден инцидент и дека ниту еден од присутните професори никогаш не ги слушнал спорните стихови, а камоли да им ги пуштил на децата.

„На настанот учествуваа деца од четири одделенија и беше договорено секое одделение да има право на три песни. Песните беа избрани и свирени од самите ученици и повеќето од нив беа сосема соодветни за нивната возраст. За жал, оваа песна беше објавена без ничија согласност, но никој од наставниците не можеше да ги слушне зборовите од вревата и вревата што ја направија учениците“, изјави за Нова.рс директорот на училиштето, истакнувајќи дека никој од ОУ „Васа Стајиќ“ не дава поддршка. говор на омраза кон кој било.

„Тоа се наставници со децениско искуство во образованието, многу од нив се пред пензија и никој од нив не слушнал за Баја Мали Книнџа, а камоли да им пуштаат ваква содржина на нашите ученици“, рече директорот кој веднаш собра колектив. и истражуваше за што се работи.

„За жал, не можеме да влијаеме што слушаат децата дома и што играат нивните родители. Навистина е само немил настан, но апсолутно можам да гарантирам за целиот персонал на училиштето дека не би направиле ништо слично“, изјави Ѓуриќ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО