3.3 C
Ohrid
Saturday, February 4, 2023

Детството поминато покрај вода значи подобро ментално здравје во зрелоста

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Децата кои поминуваат многу време покрај море, во близина на езеро или река најчесто се развиваат во возрасни со подобро ментално здравје, покажува новото британско истражување.

„Студијата на британските научници покажува дека родителското охрабрување на децата „да останат покрај вода“ и да развијат вештини како пливање на рана возраст може да има претходно непризнаени придобивки кои траат цел живот“, рече д-р Лин Мартин од Универзитетот во Ексетер.

Резултатите од истражувањето спроведено во 18 земји открија дека престојот на децата во таканаречените „сини простори“, што значи во близина на море или реки и езера, може да ја подобри нивната ментална благосостојба. Синиот простор е назив за чувството на спокојство кое луѓето го доживуваат додека престојуваат покрај море, река или езеро, односно назив за ефектот на комбинацијата на водени звуци и мириси кои благотворно делуваат на мозокот.

Научниците дојдоа до идеја да ги истражат потенцијалните придобивки од сините простори откако беа откриени многу докази дека престојот на децата во зеленило е поврзан со подобро ментално здравје.

Студијата беше координирана од Европскиот центар за животна средина и човеково здравје на Универзитетот во Ексетер. На неа учествуваа 15.000 испитаници од 14 европски земји и од Хонг Конг, Канада, Австралија и Канада, кои одговорија на прашалник за нивните детски навики.

Од учесниците во истражувањето беше побарано да се потсетат на нивните искуства со сините простори до шеснаесетгодишна возраст. Тие одговараа на прашања за тоа колку често ги посетуваат, колку се блиски и колку често нивните родители им дозволуваат да играат на такви области.

Тие беа прашани и за последниот контакт со сините и зелените површини во последните четири недели и за субјективното искуство на нивното ментално здравје во периодот од две недели.

Студијата, чии резултати беа објавени во Journal of Environmental Psychology, откри врска помеѓу подолго време поминато во сини простори и подобро ментално здравје во зрелоста.

Луѓето кои поминувале повеќе време во сини простори во детството и придавале поголемо значење на природната средина, па последователно ги посетувале како возрасни, што научниците на крајот го поврзале со нивното подобро ментално здравје.

„Во контекст на се поиндустриски развиен и технолошки развиен свет, важно е да се разбере дека искуството да се биде во природа што почесто во детството е поврзано со менталните придобивки во зрелоста. Нашите наоди покажуваат дека престојот во сини простори за време на детството ги охрабрува повеќето луѓе да уживаат во природата, како и рекреативни активности во природа, што резултира со благотворно влијание врз менталното здравје во зрелоста“, рече Валерија Витале, докторанд на Универзитетот во Рим. Sapienza Универзитетот и главен автор на студијата.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „НАЈДОБРИТЕ ОД СПОРТОТ ВО ОПШТИНА ОХРИД ЗА 2022 ГОДИНА“

На свечена церемнонија денес беа доделени наградите за „Најдобрите од спортот во општина Охрид за 2022 година“. – По втор пат за една година под...

Пејачката Бритни Спирс ја обвини актерката Алиса Милано за „злоставување“

Пејачката Бритни Спирс (41) ја обвини актерката Алиса Милано (50) за „злоставување“ откако актерката објавила твит кој ја навредил. Ѕвездата на серијата „Charmed“ изразила загриженост...

Граѓани со знамиња, со транспаренти и со столици, со план да останат до утре, вечерва се обидоа да бидат ноќна стража крај гробот на...

Граѓани со знамиња, со транспаренти и со столици, со план да останат до утре, вечерва се обидоа да бидат ноќна стража крај гробот на...
spot_img
spot_img
spot_img