24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Детални совети: Како да се пружи прва помош при давење, гушење…?

НАЈЧИТАНО

Во ситуации кога луѓето се дават, се задушуваат или онесвестуваат, им треба прва помош. Црвениот крст има совети како да го направите ова.

Според Црвениот крст на Србија, постапката за укажување прва помош на онесвестено лице е следна:

Имено, онесвестен човек може да има ризик да дише поради заглавување на јазикот во грлото или поради гушење со повраќање или крв. Со цел да се обезбеди проодност на дишните патишта, несвесното лице се става во странична положба за опоравување.

За мерките за спасување животи од Црвениот крст на Србија го наведуваат следново:

Проверете ја свесноста, тогаш потребно е да побарате помош од околината, потоа отворете ги дишните патишта на жртвата, проверете го дишењето. Ако сте во несвест и дише, веднаш повикајте брза помош, а потоа ставете го во странична положба. Доколку лицето е во несвест и не дише, веднаш повикајте брза помош, па започнете со мерки за реанимација, односно направете 30 ритмички притисоци на градите. По притисокот врз градите, на лицето треба да му се даде вештачко дишење или два вдишувања уста до уста. Доколку не можете да дадете вештачко дишење, потребно е да направите масажа на срцето додека сенките не воспостават нормално дишење.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО