17.9 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Денеска денот и ноќта ќе траат исто

НАЈЧИТАНО

Есента во земјава и на северната хемисфера почна денеска во 3.03 часот. Во исто време на јужната полутопка на Земјата настапи пролетта.

Првиот есенски ден ќе трае 12 часа и 7 минути. Сонцето изгреa во 6 часот и 23 минути, а ќе зајде во 18 часот и 30 минути.

Есента ќе трае до 21 декември во 23 часот и 48 минути, кога календарски започнува зимата.

На почетокот на есента и почетокот на пролетта вообичаено е да има рамнодневица, односно  должината на денот и на ноќта да е иста. Рамнодневица има на 22 септември и на 20 март. На есенската рамноденица, центарот на Сонцето е над хоризонтот точно 12 часа.

Рамноденицата најчесто е на 22 или 23 септември, но има исклучоци. Таа се случила  на 21 септември во 1931 година, а повторно ќе се случи на 21 септември во 2092 година. Есента ќе започне на 24 септември во 2303 година.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО