22.9 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Делфини спасени од бомбардирањето на Харков, тренерот се пресели кај нив

НАЈЧИТАНО

Делфини спасени од бомбардирањето на Харков, тренерот се пресели кај нив
По силното гранатирање на Харков, делфините кои живееле таму биле преместени во Одеса, додека нивниот 19-годишен тренер цело време останал со нив, иако нејзиното семејство веќе побегнало од градот.

Кога Русите почнаа да го гранатираат Харков пред околу три месеци, голем број жители побараа безбедност во другите делови на земјата.

Не Ева Леонтиева, тренерката на делфини. Таа од својот стан се преселила кај животните кои ги тренира и живеела со нив.

„Мајка го напушти градот веќе во првата недела од гранатирањето, побегна во Германија со нејзиниот брат. Таа навистина сакаше да одам со неа, но не можев да ги оставам делфините зад себе“, изјави Ева за ABC News.

Имено, овие чувствителни морски цицачи биле под голем стрес и крајно вознемирени бидејќи школките паѓале недалеку од нивното живеалиште. Целиот базен е оштетен од шрапнели.

„Во близина на делфините паѓаше шрапнел, базенот е оштетен. Во близина се слушнале експлозии и делфините многу ги почувствувале вибрациите. Беа ужасно исплашени. Тоа беше опасна ситуација за нив“, изјави тренерот.

На крајот успеале да организираат евакуација во Одеса. Тие се превезувале во специјални транспортни базени, а со нив патувала и Ева. „Делфините не разбраа што се случува, зошто ги преместуваме, беа под голем стрес“, истакнува тој.

Сега живеат во хотел и се во добра состојба бидејќи добиваат голема грижа.

„Тие му даваат смисла на мојот живот. Не само што тие се најдобрата работа што сум ја имал, туку и работата со нив е најдобриот дел од секој ден.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО