25.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Делфините лечат кожни болести со триење од корали и сунѓери

НАЈЧИТАНО

Како и луѓето, делфините понекогаш страдаат од кожни болести. Луѓето се третираат со смирувачки масти и креми, а индо-пацифичките делфини (Tursiops aduncus) ја тријат кожата со корали и сунѓери кои имаат лековити својства.

До овој заклучок дојдоа швајцарски и германски научници и резултатите од истражувањето ги објавија во списанието iScience.

Студијата во која учествуваше Анџела Зилтенер, биолог за диви животни од Универзитетот во Цирих, покажува дека делфините се многу селективни кога станува збор за изборот на корали за самолекување, пишува порталот ScienceDaily.

Научникот за прв пат забележал дека овие животни се тријат со корали и сунѓери пред 13 години за време на истражување во северниот дел на Црвеното Море.

„Никогаш не сум видел такво однесување на делфини и ми беше сосема јасно дека тие точно знаат кои корали ги избираат. Тогаш помислив дека мора да има причина за тоа“, вели биологот.

Истражувачите го следеле однесувањето на делфините за време на секојдневните нуркања и идентификувале и земале примероци од корали со кои делфините ја тријат својата кожа.

Тие забележале дека со триење од коралите, делфините ги нарушуваат ситните полипи кои ги сочинуваат коралните заедници, а овие безрбетници ослободуваат слуз, што во овој случај е лековито.

Откако ги анализирале примероците, научниците откриле дека коралите од Gorgon Rumphella aggregata, Sarcophyton coral и Ircinia сунѓер произведуваат супстанца со антибактериски и антиоксидантни својства, од што заклучиле дека коралната и сунѓерска слуз служат за регулирање на микробиомот на кожата на делфинот и лекување на инфекции.

Бидејќи делфините се екстремно интелигентни животни, истражувачите велат дека тие намерно избираат корали и сунѓери за да ги обложат иритираните области на кожата со лута слуз полна со метаболити, како што е маснотиите што им се препишуваат на луѓето за ублажување на осип.

Друг животински вид кој прибегнува кон самолекување
Доколку нивната хипотеза е точна, делфините ќе бидат уште еден животински вид на списокот на оние кои прибегнуваат кон самолекување.

Различни животни, од големи мајмуни до инсекти, користат „природни лекови“, односно специфични растенија со одредени својства против разни болести и за заштита од паразити за да останат здрави.

Со тоа се занимава зоофармакогнозијата, која проучува како дивите животни користат лисја, корени, семиња, минерали, корали… за третман на разни болести.

Водечкиот автор на студијата, Гертруд Морлок, аналитички хемичар и научник за храна од Универзитетот Јустус Либиг Гисен во Германија, објасни дека „повтореното триење на делфините со коралите им овозможува на активните метаболити да навлезат во нивната кожа“.

На овој заклучок му претходеше испитување на молекуларниот состав на слуз од примероци од корали и сунѓер од два гребени.

По неколку тестови, Морлок и нејзините колеги идентификувале 17 метаболички соединенија кои се борат со различни видови бактерии и го спречуваат развојот на штетните клеточни процеси на кожата и ги балансираат хормоните на кожата на делфинот.

„Овие метаболити им помагаат да постигнат хомеостаза на кожата и се корисни за профилакса или дополнителен третман на микробни инфекции.

Научниците истакнуваат дека резултатите од нивното истражување укажуваат на итната потреба од заштита на коралните гребени поради делфините, но и другите животински видови.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО