16.9 C
Ohrid
Friday, July 1, 2022

Декан: Професорот обвинет за сексуално вознемирување исклучен од испитните должности

НАЈЧИТАНО

Деканот на Архитектонскиот факултет Владимир Лојаница за „Пробуди се“ на телевизија Нова С изјави дека се очекува наскоро полициските власти да го истражат целиот случај со сексуално вознемирување студентки на факултетот и дека дури потоа управата ќе имаат право да го суспендираат професорот. Обвинетиот професор дотогаш бил исклучен од обврските за испит.

Деканот на Архитектонскиот факултет Владимир Лојаница за телевизијата Нова С дека за случаите на сексуално вознемирување на студентки дознал од медиумите и социјалните мрежи во саботата и дека тоа е „шокантна вест за целиот тим“. Во меѓувреме е донесена одлука за исклучување на професорот обвинет за сексуално вознемирување од обврските по испитот, пренесува nova.rs.
„За да можеме да покренеме каква било постапка потребна ни е апликација. За прв пат вчера во 16 часот пристигна апликацијата на адреса на комесарот на факултетот и не е единствена, мислам дека во меѓувреме пристигнаа повеќе апликации и сега факултетот има отворен пат да постапува по службена должност. Одлучивме комисијата да го смени споменатиот професор во сите предиспитни и испитни обврски и ќе се обидеме да обезбедиме клима да нема дополнително ескалирање на оваа состојба од една страна, а од друга да обезбедиме континуирано испитување. во интерес на студентите. Тоа е единствената мерка што можевме да ја примениме додека не ја добиеме апликацијата“, вели Лојаница.

Со оглед на тоа што пристигнаа првите пријави, додава тој, сега работата оди преку комесарот за сексуално вознемирување и ќе започне процедурата предвидена за овие случаи.

„Една од алатките е да се премине во доменот на јавното обвинителство и да се покрене дисциплинска и кривична постапка доколку се утврди вистината. Колку што знам од медиумите, обвинителството покренало постапка и полицијата ќе дојде да испита Моментот кога раководството на факултетот има мандат да го суспендира професорот додека трае истражната постапка“, наведува Лојаница.

На прашањето дали има впечаток дека студентите се плашеле да ги пријават овие случаи, Лојаница одговори потврдно и додаде дека некои од изјавите на социјалните мрежи се страшни.

„Мислам дека сега го надминавме тој момент и дека целиот тим е на мислење дека треба да се санкционира што е можно повеќе, дека има нулта толеранција за сексуални злосторства. Искрено се надевам дека факултетот и државните органи ќе покажат ефикасност. во решавањето на овој проблем.„знајте кога и каде и каде ќе се случи слично“, заклучува Лојаница.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО