8.9 C
Ohrid
Friday, December 9, 2022

Две третини од Хрватите се дебели, смислен е нов план за борба против дебелината

НАЈЧИТАНО

Министерството за здравство создаде Акционен план за борба против дебелината, а како дел од здравствената реформа ќе се формираат советувалишта за медицински сестри кои ќе се занимаваат со контрола на хроничните болести и превенција и контрола на дебелината, објави во средата државниот секретар Марија Бубаш.

Дури две третини од Хрватите (65 проценти) се дебели или со прекумерна тежина, па затоа во решавањето на овој проблем е исклучително важно да се дијагностицира болеста за да може подоцна да се лекува, беше истакнато на тркалезна маса организирана од Хрватското здружение за дебелина на Хрватското лекарско друштво и амбасадата на Данска.

„Потребен ни е пресврт кој ја вклучува активната улога на секој поединец, така што здравите животни навики ќе станат наш начин на живот. Она што можам да го потврдам е дека е изготвен Акционен план за борба против дебелината, чија цел ќе биде промовирање на здрави животни навики и спречување на ризик факторите за дебелина“, рече Бубаш.

Покрај новиот акциски план, ресорното министерство, како дел од реформата во здравството, подготвува и формирање на советувалишта за нега кои првенствено ќе се занимаваат со контрола на хронични заболувања, превенција и контрола на дебелината и борба против стигматизацијата. на болеста што е присутна, додаде таа.

„Клучот за намалување на многу хронични болести е токму свесноста за ризиците и влијанието на нашиот личен избор врз овие ризици, а еден од клучните фактори овде е здравствената писменост на секој поединец“, рече Бубаш.
Едукацијата за превенција од дебелина и важноста на урамнотежена исхрана е најважна за децата од прво до четврто одделение во основно училиште, истакна претседателот на Хрватското здружение за дебелина ХЛЗ Давор Штимац.

„Додека меѓу нашиот народ постои широко распространето мислење дека дебелината е одраз на здравјето и благосостојбата, ние имаме голем проблем. Мораме да ја промениме таа парадигма за сите генерации“, рече тој.

Претседателката на Координацијата на хрватската семејна медицина Наташа Бан Тоскиќ оцени дека не е доволно само образование, туку и здравствени работници кои ќе имаат време да се справат со споменатиот проблем.

„Ние секако би предложиле во иднина да се зголеми бројот на специјализации по семејна медицина, но и да им се овозможи на матичните лекари можност за проширување на нивниот тим во форма на една дополнителна медицинска сестра и администратор за да можат поревносно да се вклучат. во борбата против дебелината“.

На овој начин, се верува, би се зголемил бројот на дијагнози, имајќи предвид дека болеста сега се дијагностицира кај помалку од два отсто од Хрватите со дебелина или прекумерна тежина.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО