28.9 C
Ohrid
Wednesday, May 25, 2022

Две навики кои можат брзо да го испразнат резервоарот на вашиот автомобил

НАЈЧИТАНО

Цените на горивото се во пораст, а среде вртоглави цени, последното нешто што сакате да направите е да оставите премногу брзо да ви се потроши резервоарот. Постојат две навики кои многумина ги прават додека возат, а кои всушност можат побрзо да го испразнат резервоарот во автомобилот.

Прекумерна употреба на клима уред
Прекумерната употреба на климатизери може да предизвика вашиот резервоар да се испразни побрзо. Кога ќе дојдат потоплите денови, може да бидете во искушение да го вклучите клима уредот, но имајте на ум дека тоа може да доведе до побрзо согорување на горивото.

„Намалете ја употребата на клима уред“, советува Американската автомобилска асоцијација (ААА).

Ако не го исклучите возилото во некои ситуации, може порано да останете без бензин
Друг начин на кој можете пребрзо да останете без гориво е да го одржувате автомобилот да работи подолго отколку што е потребно.

„Избегнувајте продолжено мирување. Ако вашиот автомобил е запрен повеќе од 60 секунди, исклучете го моторот за да заштедите гориво“, советуваат експертите на ААА.

Експертите велат дека треба да избегнувате активности кои би го направиле автомобилот предолго во мирување, пишува Best life.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО