17.9 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Дали се чувствувате осамено во општеството? Можеби ќе се изненадите од причините зошто е тоа така

НАЈЧИТАНО

Дали често чувствувате дека сте осамени и покрај големата толпа? Иако не ви недостасуваат пријателите и друштвото… Која би можела да биде причината?

Се плашиме од осаменоста и постојано правиме нешто за да не го почувствуваме. Значи, ние се опкружуваме со луѓе, одиме на забави, присуствуваме на јавни настани, имаме хоби… Но, што да правиме кога се чувствувате осамено во врска или со пријателите преку пијачка? Тоа е моментот кога треба да започнете сами да истражувате и да откриете како можете да ја поправите ситуацијата.

Не е најлесната работа да ги видите и прифатите вашите грешки, но кога ќе бидете подготвени да го направите тоа, проверете дали треба да поправите и приспособите некое од следново:

Повеќе се грижите за квантитетот отколку за квалитетот
Можеби ќе се пофалите со голем број пријатели и познаници и секогаш наоѓате некој да се дружи со вас. Но, тоа очигледно не ја задоволува вашата потреба за дружење и разговор. Треба повторно да ја прегледате вашата листа и да дознаете кој навистина можете да го наречете пријател.

За да се чувствувате добро во врската, треба да го покажете и вашето вистинско лице. Фокусирајте се на неколкуте луѓе кои најмногу ви значат и имајте на ум дека пријателите не се тука да ги решат сите ваши проблеми, туку да ве поддржат, да ве слушаат, да ви дадат поддршка и да се чувствувате опуштено покрај нив.

Опкружен со погрешни луѓе
Ние воспоставуваме контакт со луѓе за различни цели. Додека некои бараат подлабоки врски, за други забавата е поважна. Дали сте се опкружиле со второто? Тогаш не можете да остварите посилен контакт бидејќи вашата компанија не е заинтересирана за тоа. Не се емотивно достапни, само им треба патување или забава. Очигледно ви требаат нови луѓе околу вас.

Исто така, можно е да испраќате погрешна порака. Може да бидете многу (и?) внимателни за тоа во што верувате или сте поставиле ѕид и се плашите од нови врски. Ако сакате пријатели кои прават да се чувствувате како да припаѓате некаде, исто така треба да направите нешто за себе и да им верувате.

Живеете на социјалните мрежи, а не во реалноста
Повеќе не можеме да го замислиме животот без социјалните мрежи и не го бараме тоа од вас. Сепак, би било добра идеја да започнете свесно да проверувате колку време ги користите дневно. Бидете свесни дека со тоа се исклучувате од реалноста и пловите во виртуелен свет. Можете брзо да добиете чувство дека не сте толку добри како другите и како резултат да станете осамени. Дури и кога разговарате со пријателите по телефон, не чувствувате вистинска врска.

Време е да ги повикате пријателите и саканите и да се договорите за дружење во живо. Веројатно не треба конкретно да се нагласуваме за чувањето на телефонот во торба или џеб.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО