7.9 C
Ohrid
Wednesday, November 30, 2022

Дали салото може да се расипе?

НАЈЧИТАНО

Како и сите масти за готвење, салото може да се расипе. Бидејќи главно се состои од молекули на заситени масти, тој има тенденција да биде цврст на собна температура и да одржува стабилна структура.

Иако свинската маст секако може да се чува на собна температура во оставата, чајната кујна или на друго место, веројатноста за расипување значително се зголемува кога температурата не се одржува константна.

Свинската маст складирана на собна температура се чува околу четири до шест месеци, во зависност од условите. Спротивно на тоа, свинската маст складирана во фрижидер има рок на траење од околу една година.

Во двата случаи, одговорот на прашањето дали салото има рок на траење останува ист. Рок на траење постои, но зависи од условите за складирање на маснотиите.

Како да складирате масти?
Најважното нешто што треба да се запамети кога складирате маснотии е да ги чувате во добро затворен сад. Цврсто затворен сад ќе ја ограничи изложеноста на кислород, одржувајќи ја маснотијата свежа подолго време. Погрижете се да ја чувате маста подалеку од директна сончева светлина или топлина. И двете можат значително да го скратат рокот на траење на свинската маст

Дали салото има рок на траење ако го замрзнеме? Салото секако може да се замрзне, но тоа не значи дека можеме да го чуваме засекогаш. Салото мора да се завитка во восочна хартија, а потоа да се покрие со пластична фолија или фолија за да се спречи изложување на воздух. Не сакате маснотиите да го соберат мирисот на замрзнувачот!

Како да знаете кога на свинската маст истекол рокот на траење?
Мирисот е најдобар показател.

Ако свинската маст има непријатен, кисел или на друг начин „необичен“ мирис, најверојатно е изгорено и не треба да се консумира. Ова ќе биде повидливо кога маснотиите ќе се чуваат на собна температура, пишува Б92.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО