23.9 C
Ohrid
Monday, May 23, 2022

Дали провевот е навистина опасен?

НАЈЧИТАНО

Многумина од нас се навикнати да ги проветруваат своите домови почесто за време и по пандемија, но широко се верува дека некои луѓе се почувствителни на провев од другите и веруваат дека можат да настинат поради прекумерната циркулација на воздухот. И што вели науката за тоа?

Вака се предупредувањата: „Затвори го прозорецот! Тоа е провев и сите ќе настинеме!“ Лекарите велат дека не се разболуваме од провев, туку од вируси. Но, тие додаваат дека изложеноста на провев влијае на нашето тело со спроведување процеси на и под нашата кожа што може да резултираат со течење на носот или вкочанет врат.

Нацртот е поврзан со т.н. индекс на ладење, односно субјективното чувство на ветровито време на кожата. Колку е поголема брзината на ветерот, толку е помала температурната сензација, односно толку побрзо е подладењето.

„Кога температурата е минус 5 Целзиусови, а вие сте таму, а ветерот не дува, вашето тело се загрева со тенок слој воздух во близина на кожата“, изјави германскиот оториноларинголог Томас Дејтмер, генерален секретар на Германското здружение за оториноларингологија. Хирургија на главата и вратот.

Како мокро одело во ладна вода
Тој тенок слој воздух ве изолира од студот. Но, студениот ветер што дува над вашето тело ја расфрла таа топлина. Колку потешко пушите, толку побрзо вашето тело губи топлина и почнувате да чувствувате студ.

Овој ефект се засилува ако вашата кожа е влажна, на пример од пот, бидејќи воздухот што тече влијае на побрзо испарување на влагата и на тој начин побрзо ја „отстранува“ топлината од телото отколку воздухот што мирува.

Кога површината на вашето тело се лади во студениот воздух, кој го чувствуваме како провев, крвните садови се стеснуваат, намалувајќи го протокот на крв за да се намали загубата на топлина од топлата крв.

Може да влијае и на мукозните мембрани на носот и грлото. Провевот работи така што ги суши, ја ослабува нивната имунолошка одбрана и ве прави поподложни на вируси на настинка, објасни д-р Дејтмер.

Но, ако сте здрави, нема да се разболите само затоа што сте биле изложени на провев.

Д-р Мајкл Диг, член на Германското здружение на оториноларинголози (BVHNO), споменува уште една можна последица од провевот: вкочанет врат, особено при топло време.

„Ако ви е жешко и седите пред вентилатор или многу блиску до клима уред или отворате прозорец додека патувате со автомобил, воздухот што дува низ вашата топла и често испотена кожа може во некои случаи да резултира со напнатост во пределот на вратот“. Диг тврди.

Тој додава дека телото со својата температура секогаш се труди да се прилагоди на околните услови.

„На површината на нашата кожа има рецептори кои ја мерат температурата на кожата“, објаснува Диг. „Проблемот со благите провевки е што температурната разлика е многу мала, па терморецепторите не успеваат да ја детектираат.

Така, кожата се лади, но телото не реагира доволно брзо, што може да влијае на стеснување на крвните садови во пределот на вратот и последователно да доведе до напнатост во мускулите долу.

И тогаш што да направите за да „не ве убие нацртот“?
Најпрво вклучете ги вентилаторите на многу топло време само накратко и погрижете се да не ви се премногу блиску. За да избегнете ладење од испарувањето на водата на кожата по пливање, веднаш соблечете го влажниот костим за капење.

И додека можеби сакате целосно да ги отворите прозорците на автомобилот во кој возите, додека сте испотени, подобро да не. И ако користите клима, не дозволувајте вентилацијата да дува директно во вас.

Слободно проветрувајте ја просторијата во зима, кога надвор е многу студено. Доколку сте здрави, експертите препорачуваат ширум да ги отворите прозорците неколку минути за да дозволите свеж воздух да влезе во просторијата.

Ако чувствувате ладно од ветрот, носете уште еден слој топла облека на кратко или едноставно напуштете ја просторијата привремено.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО