-1.1 C
Ohrid
Sunday, February 5, 2023

Дали натпросечните луѓе се посклони да развијат одредени болести?

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Висината може да донесе многу придобивки за поединците, но таа привилегија има своја цена. Според новото истражување, натпросечната висина е поврзана со ризикот од бројни болести, од проширени вени до оштетување на периферните нерви.

Меѓународен тим на истражувачи ја поврза надморската височина со присуството на повеќе од илјада особини кај повеќе од 280.000 возрасни Американци, потврдувајќи ги сомнежите дека надморската височина е поврзана со голем број вообичаени болести, пишува Science Alert.

„Користејќи ги генетските методи, најдовме докази дека висината на возрасните може да влијае на над 100 клинички карактеристики, вклучувајќи неколку состојби поврзани со лоши резултати и квалитет на живот – периферна невропатија, чиреви на долните екстремитети и хронична венска инсуфициенција“, рече водечкиот автор на студијата Сридхаран. Рајаван од Регионален медицински центар на Rocky Mountain во САД.

Тој додаде дека нивниот заклучок е дека висината може да биде непрепознатлив непроменлив фактор на ризик за неколку вообичаени состојби кај возрасните.

Научниците веќе некое време знаат дека високите луѓе се изложени на поголем ризик од разни видови на рак, а да не зборуваме за состојби како што се руптура на аортата и белодробна емболија.

Не е дека пониските луѓе немаат здравствени проблеми. Тие се соочуваат со зголемени шанси за коронарна срцева болест, мозочен удар, заболување на црниот дроб и нарушувања на менталното здравје.

Она што не беше јасно е дали овие здравствени предизвици се конкретно поврзани со висината или се резултат на условите на околината, како што се лошата исхрана или штетните социокултурни ефекти, кои исто така може да влијаат на растот.

Надвор од само споредување на измерената висина и медицински извештаи, оваа најнова анализа користеше генетски податоци поврзани со клинички досиеја на повеќе од 200.000 белци и 50.000 црнци.

Користејќи метод за поврзување на гените со познати функции со присуството на болести, тимот се обиде да спореди илјадници генетски варијации за кои е познато дека влијаат на висината на една личност со повеќе од илјада карактеристики поврзани со болеста.

Слична споредба е направена и врз основа на измерените висини, кои во просек изнесувале 176 сантиметри.

Имајќи предвид дека претходните студии кои користеле слични методи забележале не повеќе од 50 особини, користејќи далеку помали генетски бази на податоци, новата анализа може да се смета за најголема од ваков вид.

Резултатите ги потврдуваат претходните студии кои заклучиле дека на постарите луѓе им е полесно кога станува збор за кардиоваскуларни состојби како хипертензија, хиперлипидемија и коронарна срцева болест, по цена да бидат повеќе склони кон атријална фибрилација и проширени вени.

Тие исто така додадоа неколку други состојби на листата на ризици, вклучително и инфекции на кожата и коските и еден вид оштетување на нервите во екстремитетите наречено периферна невропатија.

Благодарение на фактот дека големината на примерокот беше толку голема, тимот исто така ја усоврши улогата што може да ја игра полот, со астма и неспецифични нарушувања на периферните нерви поврзани со зголемена висина кај жените, но не и кај мажите.

Дополнителни студии би можеле да помогнат да се елиминираат причините, да се идентификува основната биохемија или да се одреди начинот на кој физичката големина се враќа на функционалноста на нашето тело.

Идните истражувања, исто така, би помогнале да се влошат некои од слабостите на студијата, користејќи порелевантни генетски библиотеки кои се протегаат надвор од европското потекло и земајќи примероци од пошироката популација за да вклучат повеќе Црнци и Хиспанци, неветерани и жени.

Не можеме да направиме многу за нашата висина, но знаејќи како таа е поврзана со нашето здравје може да ни помогне да бидеме повнимателни со работите за кои можеме да направиме нешто.

Ова истражување е објавено во PLOS Genetics.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Тимчо Муцунски присуствуваше на годинешниот молитвен појадок кој се одржа во Вашингтон

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Тимчо Муцунски присуствуваше на годинешниот молитвен појадок кој се одржа во Вашингтон. Молитвениот појадок е настан кој на едно место ги собира...

Спасовски е задоволен од достоинственото чествување на великанот Делчев

Дозволете да оддадам признание и да упатам честитки за професионализмот и посветеноста од страна на сите организациони единици при МВР при исклучително добро реализираниот...

Граѓаните ќе можат да отворат денарска платежна сметка со основни функции која слично како и другите сметки ќе може да ја користат за плаќање...

Со новиот Закон за платежни услуги и платни системи, којшто стапи на сила од јануари, граѓаните ќе можат да отворат денарска платежна сметка со...
spot_img
spot_img
spot_img