13.3 C
Ohrid
Monday, October 3, 2022

Дали коронавирусот е поврзан со необјаснети случаи на тежок хепатитис кај децата?

НАЈЧИТАНО

Необјаснетите случаи на тежок хепатитис, пријавени кај скоро 400 деца ширум светот, би можеле да бидат резултат на низа промени во телото предизвикани од непрепознатлива инфекција со коронавирус SARS-CoV2, велат научниците. Децата со Ковид-19 имаат значително поголем ризик од дисфункција на црниот дроб по одредено време, покажуваат резултатите од студијата објавена на веб-страницата medRxiv, која сè уште не поминала рецензија. Забележано е дека родителите на повеќето деца со акутен хепатитис, ретка болест во оваа возрасна група, не пријавиле претходна историја на инфекција со SARS-CoVom-2. Утврдено е дека повеќето од пациентите се заразени со аденовирус наречен 41F, а во медицината не е познато дека вирусот го напаѓа црниот дроб. Можно е болните деца, од кои повеќето не биле вакцинирани поради возраста, да имале благи или асимптоматски инфекции со Ковид кои останале незабележани, сугерираат научниците кои ги објавиле своите набљудувања во The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Ако нивната хипотеза е точна, остатоците од коронавирус задржани во гастроинтестиналниот тракт на децата би можеле да го поттикнат имунолошкиот систем да претерано реагира на аденовирус-41F, па затоа голема количина на воспалителни протеини на крајот може да го оштетат црниот дроб. „Препорачуваме децата со акутен хепатитис да се тестираат за присуство на SARS-CoVa-2 во столицата“ и да се разгледаат другите знаци на оштетување на црниот дроб бидејќи скокот во протеинот на коронавирус е „суперантиген“ што го прави имунолошкиот систем премногу чувствителни, рекоа тие. СЗО во вторникот соопшти дека се идентификувани 348 веројатни случаи на хепатитис од непознато потекло, додека се зголемуваат студиите за потенцијалната улога на аденовирусот и инфекцијата СОВИД-19. СЗО минатиот вторник потврди дека досега се идентификувани 348 случаи на хепатитис од непознато потекло кај децата ширум светот и дека научниците ја истражуваат можната врска помеѓу аденовирусот и инфекцијата Ковид-19.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО