15.9 C
Ohrid
Tuesday, September 27, 2022

Дали користите клима уред? Со овие трикови сметките ќе ви бидат значително помали

НАЈЧИТАНО

Дали користите клима уред? Со овие трикови сметките ќе ви бидат значително помали
Можеби мислите дека не можете да влијаете на потрошувачката на вашиот клима уред, но тоа не е точно. Речиси двојно повеќе можете да заштедите со мали трикови, на кои многумина не ни помислуваат.

Цената на струјата „скокна“ на небо, а резултатот ќе биде највидлив во текот на зимските месеци. Сепак, ниту во лето не сме поштедени од повисоки трошоци за струја, бидејќи поради температурите кои деновиве надминуваат 35 степени Целзиусови, многумина не можат без клима. Го палат на работа, во кола, во стан… – секаде каде што можат. Работниците имаат полни раце работа, а добиваат оние кои досега немале. Од друга страна, дел од граѓаните се загрижени за сметките кои постојано се зголемуваат, па внимателно ја вклучуваат климата. Се прашуваат кога е најдобро да се вклучи и дали е можно воопшто да се намалат трошоците. Па, можно е да уживате во разладена просторија и истовремено да ги намалите трошоците, пишува Net.hr.

Подигнете ја температурата
Иако е познато дека оптималната температура во климатизирана просторија е шест до седум степени пониска отколку на отворено, многу луѓе сакаат да ја приспособат климата на 18 или 19 степени. Ако вашиот клима уред работи три часа дневно секој ден во месецот, на таа ниска температура ќе трошите струја за приближно 270 куни месечно. Ако направите мала отстапка и ја поставите на 23 степени, во истиот период ќе потрошите речиси 100 куни помалку струја!

Значи, освен што престојот во претерано ладена просторија не е здрав затоа што температурната разлика е преголема, ладењето до 18 изгледа не е баш добро ниту за паричникот. Имајте на ум дека клима уредот никогаш не треба да дува директно на вас, бидејќи тоа може да предизвика негативни здравствени последици, од кои најчести се настинки и болки во мускулите.

Подолу се дадени неколку други начини да заштедите пари кога станува збор за климатизацијата.

Термостатот и вентилаторот помагаат
Наместо клима уредот да работи со полна експлозија цел ден, вклучете го неколку часа бидејќи системот за ладење е исто така најкорисен кога работи на повисока температура за пократок временски период. Поновите модели имаат паметен термостат кој автоматски се врти на помала ‘брзина’ кога ќе открие отсуство на луѓе, а лесно можете да го поврзете со мобилен телефон и на тој начин да ја регулирате температурата. Ако токму сега одлучувате кој клима уред да го купите, изберете го оној со прилагодлив термостат за да ја поставите саканата температура. Сепак, советот на експертите е доколку сакате да заштедите пари, не вклучувајте клима кога не сте таму, туку одлучете се за посилно ладење кога ќе се вратите дома или непосредно пред пристигнувањето.

Чистотата на прво место
И ако сте во процес на реновирање на стан или куќа, размислете за инсталирање тавански вентилатор, бидејќи таквиот проток на воздух ќе придонесе за чувството дека просторијата е поладна. Понатаму, иако вообичаено размислуваме за изолација на домот во контекст на студените денови, нејзината надградба ќе ви помогне да не ја „испраќате“ потрошената енергија премногу брзо надвор, па трошоците ќе бидат помали. Во спротивно, системот троши повеќе за да го добие истото.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО