24.9 C
Ohrid
Thursday, July 7, 2022

Дали и вие чувствувате колку е тешко времето овие денови?

НАЈЧИТАНО

Ако и вие сте биле иритирани или уморни во последните неколку дена, не сте сами. Времето кое го имаме последниве денови е далеку од оптимално за човековиот организам, па ваквата состојба за многумина носи лошо здравје.

Првиот топлотен бран годинава веќе ги тестира физичките можности на многумина, кои се жалат дека високите температури негативно се одразуваат на нивната благосостојба. И не се работи само за (пре)чувствителноста, туку и за вистинското влијание што го има времето. Не само самите високи температури, во последните денови многумина страдаат и од чувство на низок притисок, кога се чини дека нешто не турка надолу, генерално ни недостасува енергија, благосостојбата може да биде придружена и со главоболки. Дополнителен проблем е што во текот на неделата, поради работа и задолженија, многумина не можат да ги почитуваат препораките дека на вакво време попрво треба да престојуваме во простории со соодветна температура и да избегнуваме поголем напор.

Биовременската прогноза на Агенцијата за животна средина на Република Словенија (Арсо) објаснува дека на благосостојбата на луѓето најголемо влијание има благосостојбата на временските фронтови на оддалеченост помала од 400 километри. И секако дополнително оптоварување чувствуваме во лето на покачени температури. По преминувањето на временскиот фронт, временскиот товар обично слабее и постепено се намалува. „Умерениот стрес поради чувствителните луѓе најчесто се манифестира во форма на малаксаност, со зголемен внатрешен немир, раздразливост, со мали нарушувања на спиењето и побрз замор и депресија. Може да се јават и непријатност, намалена работна продуктивност и проблеми со концентрацијата“, објаснуваат тие за Арса.

Добрата вест е што сегашната биовременска прогноза покажува дека влијанието на времето врз благосостојбата ќе биде претежно поволно во петок и сабота, но треба да се напомене дека топлотното оптоварување благо ќе се зголеми во попладневните часови.

Според Scientific American, оптималната температура на околината за луѓето е околу 21 Целзиусов степен. На оваа температура, процесите во телото функционираат најдобро, така што тогаш ни е и најудобно. Отстапувањата, секако, се можни и зависат од преференциите на поединецот и од тоа како е прилагоден на одредени временски услови. Но, големите отстапувања, како што се високите топлински оптоварувања за време на топлотните бранови или зимските тврдоглави инверзии, кога е зголемено загадувањето на воздухот во басените со ладен воздух, може да бидат многу непријатни за телото.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО