24.9 C
Ohrid
Tuesday, August 16, 2022

Дали знаете кој тип брашно за што се употребува?

НАЈЧИТАНО

Не постои куќа каде што нема да најдеме брашно некаде на полицата и/или барем некои од производите во кои брашното е важна состојка. Првите записи за производство на брашно датираат од пред 12-13.000 години, а некои истражувачи одат дотаму што тврдат дека некој вид камен за мелење се користел дури и пред да биде измислено тркалото. Распространувајќи се постепено, употребата на брашно цветало во времето на Персија односно Египет, кога е откриено производството на леб од квасец (патем, и на пиво).

Употребата на брашно и производството на леб биле строго дефинирани според еснафите, на пример во Франција, додека во Италија, особено во Тоскана, било строго забрането да се пече леб по куќите (рации се правеле во текот на ноќта) и често летале глави за кора бел леб. Се верува дека Француската револуција започнала и поради нееднаквоста и ограничувањето на употребата на брашно и сол, па затоа познатиот слоган Liberté, égalité, fraternité повикува на правичност во достапноста на белото брашно, т.е. лебот. Производството на брашно се прошириlo и голема пресвртница во индустријализацијата се случиla во 1961 година, кога е откриен процесот Chorleywood.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Фото: Unsplash

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО