16 C
Ohrid
Tuesday, May 24, 2022

Дали знаете за што служи испакнувањето на копчето број 5 на далечинскиот управувач?

НАЈЧИТАНО

Ако ја погледнете вашата нумеричка тастатура на лаптоп или далечински управувач на телевизор, и двете треба да имаат мала точка, две точки или испакнување во форма на цртичка на копчето со број 5.

Во повеќето случаи, овие предмети ги користиме секојдневно и тие се направени така што ракувањето со нив е што е можно поедноставно. При нивното изработка, производителите мислат и на лицата со оштетен вид и лицата со оштетен вид, поради што поставувањето мало испакнување во форма на точка, две точки или цртичка на копчето со број 5 стана вообичаен стандард во производството на далечинскиот управувач. контрола.

Точката или цртичката во овој случај служи како тактилно обележје и им овозможува на лицата со оштетен вид полесно да го користат далечинскиот управувач. Тоа го олеснува одредувањето каде се наоѓаат другите копчиња на далечинскиот управувач.

Покрај тоа што им помага на лицата со оштетен вид и лицата со оштетен вид, копчето број 5 им користи и на луѓето со нормален вид, така што далечинскиот управувач можат да го користат без да гледаат во него или кога гледаат телевизија во темница, пренесуваат 24 часа.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО