8.9 C
Ohrid
Friday, December 9, 2022

Дали знаевте дека дури 65 отсто од животинските видови се смеат?

НАЈЧИТАНО

Смеата е еден од најприродните и секако еден од најубавите природни инстинкти кај луѓето. Повеќето човечки бебиња почнуваат да се смеат гласно на три до четири месеци, многу пред да научат да зборуваат или да одат. Изразувањето задоволство и среќа е природно за секое живо суштество, но како што покажаа истражувањата, ние никаде не сме единствениот вид кој комуницира преку смеа.Научниците од Универзитетот во Калифорнија во Лос Анџелес идентификуваа дури 65 животински видови кои испуштаат одредени видови звуци кога се среќни, односно, како што би рекле луѓето, тие се смеат.

Дека некои животни се смеат е веќе добро познато и документирано. На пример, сите знаеме дека мајмуните и стаорците се смеат, но некои видови може да ве изненадат. Покрај долгата листа на примати, има и домашни крави, кучиња, лисици, фоки, мангусти и три вида птици.

Приматологот и антрополог Саша Винклер и професорот по комуникација Грег Брајант го објавија својот нов научен труд за животинскиот свет во списанието Bioacoustics.

Авторите истражувале различни разиграни звуци, ги снимале на различни начини и ги анализирале. И додека некои животински видови се смеат навистина јасно и гласно, некои се малку потешки за документирање и снимање, но иако се потивки, тие се исто толку весели.

Погледнете ги овие лисици кои се смеат како мали деца:

Дали некогаш сте виделе бонобо шимпанзо да се смее?

Смеата кај некои животни на почетокот не е толку јасна и препознатлива како, на пример, кај лисиците или шимпанзата. Научниците од Универзитетот Хумболт во Берлин открија дека стаорците се смеат кога ги скокоткаат и уживаат во тоа!

Не само тоа, кога ќе ја отстраните раката, таа ќе ја бара таму каде што исчезнала. Меѓутоа, звуците што ги прават додека го прават тоа не можат да се слушнат без специјални инструменти.

Научниците веруваат дека проучувањето на смеата кај животните ќе ни помогне подобро да ја разбереме сопствената еволуција на однесувањето, пренесува Upworthy.

„Оваа работа јасно покажува дека феноменот за кој некогаш се сметаше дека е специфичен за човечкиот вид е тесно поврзан со други видови со милиони години, само што ние не го откривме“, рече Брајант, додавајќи:

„Кога се смееме, им соопштуваме на другите дека се чувствуваме добро и ги покануваме другите да ни се придружат во весело расположение. Некои експерти веруваат дека ваквото однесување го делат и другите животни кога си играат, па смеењето го сметаат за човечка верзија на еволутивен сигнал, односно покана за игра“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО