22.9 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Дали дел од земјата почнува да се откажува од Украина поради сопствената криза?

НАЈЧИТАНО

Професорот од Киевскиот институт за меѓународни односи, Максим Каменецки, на Нов ден зборуваше за ситуацијата во Украина.

Зборувајќи за воените успеси на Украина, тој вели дека на почетокот изгледало дека Русија нема добра слика за ситуацијата со која ќе се соочи. „Кога наидоа на отпор, не беа спремни да ја менуваат тактиката, ниту пак да се борат. Сега кога зборуваме за ситуацијата на исток, каде што Русите ги повлекоа своите трупи од север, тие сега се концентрираат на одредени правци, плус тие се супериорни во артилерија и теренот е посоодветен за офанзива. Сега тие се концентрирани на задачата да го заземат регионот Луганск. Затоа Северодонецк е клучен за нив, бидејќи бил главен град на областа под контрола на Украина во Луганск. Во другите делови Русите не напредуваат многу. Ниту сега не можат да го окупираат Северодонецк, според различни извештаи, нашата армија контролира 10 до 30 отсто од територијата на Северодонецк. Не е толку едноставно, а сепак се обидуваме да ја ставиме во употреба опремата што ја добиваме од нашите западни партнери“, вели Камењецки.

Професорот вели дека враќањето на Крим во Украина би било долгорочно, а во однос на краткорочните цели тоа би било враќање на Керсон. Што се однесува до Северодонецк, можно е украинската војска да го напушти тој град, вели тој. „Што се однесува до успехот, успехот е можен на југ, во близина на Керсон. Се зависи од опремата на армијата, од начинот на кој се користи опремата“, вели тој, додавајќи дека има информации дека опремата што Украина ја добила за пешадијата е доста комплицирана за употреба и дека може да се случи војник да не може стави во функција опремата. Камењецки наведува дека американската армија има околу 80 часа обука за да научи како да ракува со таква опрема, додека Украинците морале да совладаат се за многу кратко време и без соодветна обука и вежби.

Камењецки вели дека Украина се обидела да научи од искуството на Хрватска, од воен до цивилен аспект. „Се надевам дека тоа ќе се случи во Украина како и во Хрватска, но тешко ми е да кажам кога ќе имаме сила за таква акција и каде ќе се движи, дали ќе успееме да го ослободиме Крим и другите делови што се моментално окупирани. ,” тој рече.

Запрашан дали му се чини дека дел од западните земји поради сопствената криза почнуваат да се откажуваат од Украина, Камењечки вели дека ваквото чувство трае. „Можеби затоа што нашата ситуација не се менува. Но, Украина сега мора да добие гас, нафта од европски извори, оние кои досега не се формирани. Одземајќи го некому во Европа, тоа им создава проблем на Европејците и на европските земји и тоа е причината, тоа е комплицирана ситуација за Европа. Сепак, мислам дека тој механизам ќе функционира. „Ќе ги намалиме трошоците, Европа ќе го зголеми увозот на енергија“, рече тој.

Зборувајќи за крајот на режимот на Путин, тој вели дека „Путин ќе мора да си замине, вака или онака“. „Ако сè зависи од еден човек, тогаш има проблем кога тој човек треба да замине. Дали е болен или луд, кога ќе замине, останува прашањето кој ќе го наследи. Со тоа се соочивме во СССР кога Сталин си замина“, заклучува тој.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО