8.5 C
Ohrid
Sunday, December 4, 2022

Дали ви се расипа гарантното возило? Тоа се делови кои не се опфатени со гаранцијата

НАЈЧИТАНО

Некои делови припаѓаат на потрошни резервни делови за кои не е обезбеден редовен период на промена, но нивното абење се проверува при редовен сервис.

Техничкиот советник на ХАК Марин Морава објасни кои потрошни резервни делови од автомобилот сè уште не се опфатени со гаранцијата и зошто.

„За жал, во повеќето случаи, спојката не е под гаранција кај многу производители, освен ако проблемот не е конкретно дефиниран во договорот. Слично е и со дисковите на сопирачките и влошките и гумите. Овие резервни делови, како и спојката, припаѓаат на потрошните резервни делови за кои не е предвиден редовен период на промена, но нивното абење се проверува при редовен сервис. Доколку се мери дека истите делови се носат под вредноста на толеранцијата, тие се заменуваат со нови на сметка на сопственикот на возилото. Абењето на овие делови секако ќе биде под влијание на стилот на возење, на кој може да влијае и самиот возач и тоа е клучот.

За абењето на овие делови битни се и низа други фактори, како проодноста на патот или некласифицираниот пат по кој поминува возилото… За секој дефект сопственикот на возилото има можност да бара редовни изјави гаранцијата се одбива без постапка за жалба. Затоа, постапката за приговор мора да се спроведе од почетокот на пуштањето на возилото во сервис според упатствата што ќе ги дефинира производителот според категоријата на проблеми“, рече Морава.

Како изгледа постапката за жалба?
„Во случаите кога проблемот му е познат на производителот, на сервисот и е доставена документација како може недвосмислено да препознае дека тоа е познат проблем за таа шасија на возилото и како да се реши овој познат проблем според упатството.

Во случаи кога проблемот не и е познат на сервисот преку сервисната документација, техничката поддршка е достапна за сервисот за да побара правилно да ги собере сите детали за поврзаната жалба со цел да се соберат корисни информации за да им се помогне на независните тела или оценувачи организирани од производителот преку претставката може да се види дали во овој случај имало технолошки дефект при обработката на материјалите, монтажата на делови или во дизајнот и димензионирањето на куплунгот или сепак е можно возачот на возилото неправилно ракување со возилото ја оштетило спојката.

Постапката за жалба во овој случај ја покренува сопственикот на возилото по приемот на неисправното возило во сервисот, а производителот преку сервисот на транспарентен начин ќе го прочита сопственикот со заклучок дали приговорот е прифатен или одбиен. Доколку службата на влезот не сака да отвори постапка за жалба за овие дефекти на возилото, сопственикот на возилото треба само да организира правна служба која понатаму ќе ги лансира сите правни модели кои соодветно ќе ги анализираат сите права на потрошувачите на пазарно ниво за производот.форензичар со цел да се направи класична проценка на дефектите на предметното возило“, објасни техничкиот советник на ХАК за ХАК Ревија.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО